Renault / Testovi

Renault Kangoo Generation

Nepisano pravilo kod prodaje automobila su posebne edicije modela, neposredno prije pojave novih, odnosno nove generacije. To su tzv. “best buy” modeli, jer nude bogati paket opreme po povoljnoj cijeni. U Renaultu takav paket opreme zovu Generation. Sam naziv daje naglasak na generaciju koju obilježava neposredno prije pojave nove. Isprobali smo Renault Kangoo Generation.

Radi se o velikom, prostranom automobilu koji je poželjniji u furgon izvedbi, ali ima i poklonika u putničkoj, kakva je i bila ova testna. Renault Kangoo je u ovoj, drugoj generaciji u prodaji od 2008. godine, kada smo vam ga prvi puta i predstavili. Tri godine kasnije na hrvatskom tržištu pojavio se model Generation koji nudi stvarno bogat paket opreme po povoljnoj cijeni. Automatska klima, parkirni senzori i još puno toga nalazi se u ovom paketu, no obzirom da se Generation paket prodavao do kraja 2011. Skrenut ćemo vam pažnju na ono što je trenutno u prodaji, jer su na sve modele stavljene akcijske cijene.

Testni model imao je 1,5-litreni turbo diesel maksimalne snage 66 kW (90 KS) što je za ovakav automobil premalo. Veliko vozilo namijenjeno prijevozu ljudi prilične količine stvari zahtjeva i jači motor, pogotovo ako se njime uputite na put. Usponi na autocesti pokazivali su trenutnu potrošnju preko 14 l, a automobil je naglo gubio brzinu pa za Kangoo preporučamo jaču inačicu istog motora, maksimalne snage 80 kW (110 KS) koja ima bolje performanse uz manju potrošnju. Testni model je prosječno trošio 7,4 l što je u rangu dvolitrenih turbo diesel motora s minimalno 140 KS. Ovo samo potvrđuje da slabiji motor ne znači automatski manju potrošnju.

Dakle, preporučamo vam najjaču izvedbu turbo diesel motora, koja se trenutno nudi samo s najboljim paketom opreme. No, obzirom da su sve cijene snižene, i tako opremljen s preporučenim dodatkom naziva Sigurnost Plus, koji ima, poput ovog Generation, automatski klima uređaj, parkirne senzore, bočne zračne jastuke, brisače sa senzorom za kišu i električno preklopiva vanjska ogledala, košta 141.640,00 kn, odnosno 144.420,00 kn ako uzmete jednu od metalik boja.

Ako imate potrebu za automobilom koji ima toliko prostranu kabinu da iznad glave imate dodatne pretince za stvari, a obzirom na prostranost i nosivost prtljažnog prostora u njemu možete prevoziti gotovo sve što vam padne na pamet, onda je Kangoo baš pravi odabir, jer za ovu cijenu teško da možete dobiti nešto bolje, a o monovolumenima sličnih dimenzijama bolje da ne govorimo. To je i razlog zašto se na cesti može vidjeti dosta putničkih izvedbi, ovih, u osnovi dostavnih vozila. Snižavanjem cijene, Renault Kangoo je postao jedan od najzanimljivijih. Ako vam se ne sviđaju velika stražnja vrata, za doplatu od 830,00 kn možete imati dvokrilna, a to vam onda omogućuje i utovar viljuškarom.