Renault / Testovi

Renault Laguna Grandtour

Renault Laguna Grandtour

Kada smo vam prošle godine predstavili Bose Edition izvedenicu Lagune Grandtour, pretpostavili smo da će ubrzo doći do promjene, obzirom da se radilo o redizajnu koji je na tržištu 3 godine. No, Renault još uvijek ne mijenja aktualan model, što znači da je zadovoljan, odnosno da se radi o još uvijek konkurentnom proizvodu.

Aktualna Laguna je Laguna treće generacije. Na tržištu je od 2007. godine i time postaje jedan od najstarijih modela u prodaji. Redizajnirana je 2010. i to je očito dovoljno da se ovaj automobil uspješno nosi s konkurencijom. Realno, u području srednje velikih limuzina nije ni došlo do većih pomaka u zahtjevnosti tržišta, što je itekako išlo u prilog Renaultu, koji je tada, davne 2007. bio dovoljno hrabar i predstavio proizvod koji će tehnološki i dizajnerski odoljevati tržišnim zahtjevima. Redizajnom je, kao i kod svakog proizvođača, uslijedila i tehnološka promjena pa aktulan model Lagune nudi jednak komfor i tehnologiju, poput najnovijih konkurentskih proizvoda. Od mnogih čak i više, a zahvaljujući 4Control sustavu upravljanja svim kotačima ostala je dovojno posebna i atraktivna.

4Control je Renaultov naziv za automatsko zakretanje stražnjih kotača u smjeru, odnosno kontra smjera skretanja vozila, ovisno o brzini vožnje. Do 60 km/h stražnji kotači skreću kontra smjera zakretanja vozila kako bi smanjili kut okretanja, a iznad navedene brzine u smjeru skretanja čime smanjuju kut zakretanja kola upravljača. Ovaj sustav omogućuje izvrsnu upravljivost, ali i manevarske sposobnosti (malen krug okretanja) na nivou gradskog vozila, što je posebno bitno za 4,8 m dugačak automobil.

U zadnjih godinu dana, Renault je u Hrvatskoj smanjio serijske pakete opremljenosti s tri na dva pa su sada u prodaji Bussines i Bose Edition, što govori da se sada stvarno radi o zadnjim mjesecima postojanja treće generacije Lagune u prodaji. No, odabir upravo ovih bogatijih paketa opremljenosti ide u prilog činjenici da se radi o modelu koji je namijenjen ozbiljnim kupcima, koji znaju što rade. Da, upravo to: znaju što rade. Naime, po nepisanom pravilu se isplati nabaviti automobil koji je dulje vrijeme na tržištu. Ne radi se ovdje o izbjegavanju tzv. dječjih bolesti, već o promišljenoj kupnji, jer upravo takvi modeli imaju posebne, bogatije pakete opreme, ali po povoljnijoj cijeni, koji ih drže atraktvinima sve do smjenje generacija.

Upravo takva je i ova testna Laguna, koja od opreme ima sve što bi jedna takva limuzina trebala danas imati. Zahvaljujuči karavanskoj izvedbi, ogroman prtljažni prostor, zahvaljujući učinkovitom dvolitrenom turbo diesel motoru, malu potrošnju i emisiju CO2, a zahvaljujući bogatom paketu opreme, koji ukljućuje i povezivost s internetom, komfor primjeren današnjici. Ovome treba dodati i prostranu kabinu i komforna sjedala sprijeda i straga te primjereno podešen ovjes pa je jasno da se radi o automobilu koji je, unatoč dugovječnosti na tržištu, i dalje zanimljiv i privlačan.

Spomenuti motor ima 150 KS, ali emisiju CO2 od samo 120 g/km, što je 16 g manje od prethodnog motora iste zapremine, ali manje snage za 20 KS. Dakle, jači i štedljiviji motor, koji je na testu pokazao sve svoje prednosti: tih i miran rad, malu potrošnju i dovoljno momenta i snage u svakom trenutku i svakoj prometnoj situaciji.

Laguna Grandtour je pokazala da može još ovakva biti na tržištu bez bojazni, ali kod nas, koji se profesionalno bavimo automobilima, izaziva još više znatiželje. Naime, aktualan model je dovoljno atraktivan i tehnološki i tehnički napredan pa nas zanima kakva će tek biti njena nasljednica.