Renault / Testovi

Renault Megane Coupe GT Line TCe 130 Energy

Prije mjesec dana predstavili smo vam ponovno redizajnirani Renault Megane u, za ovaj model najprodavanijoj, karavanskoj inačici, a sada je vrijeme za Coupe, odnosno trovratnu inačicu, za koju vrijedi isto što i za sve ostale karoserijske izvedbe. Naime, izvana gledano, izmjenjen je samo prednji dio vozila. Svjetla i maska, koja sada ima veći logo, u skladu su dizajnerskog smjera koji je određen konceptnim automobilom DeZir, a prvi je puta implementiran u novi Clio.

Iznutra nije promjenjeno apsolutno ništa, jedino je dodan R-Link multimedija sustav, viđen na nekim drugim Renaultovim automobilima. Radi se o uređaju koji sadrži navigaciju, reproducira audio i video zapise, a za potpunu iskoristivost zahtjeva tzv. pametni telefon s Android operativnim sustavom, te podatkovnu vezu.

Prvi redizajn, odnosno izmjene prije dvije godine, bile su minimalne pa smo tada rekli  da govore o pogođenosti, a samim time i prihvaćenosti dizajna treće generacije Renaultovog predstavnika u jednom od najzahtjevnijih tržišnih segmenata u Europi. Drugi, također blagi redizajn (rekosmo, samo prednji dio vozila), a ne novi model, potvrđuju tu tezu.

Uz navedene promjene, proširena je ponuda motora s turbo benzinskim motorom zapremine 1,2 l, maksimalne snage 130 KS. Upravo taj motor nalazio se u ovom testnom automobilu.

Coupe s benzinskim turbo motorom od 130 KS je teoretski vrlo zanimljiva kombinacija za sve temperamentnije, možemo reći sportski nastrojene vozače, no u praksi se pokazalo da su u Renaultu s ovim motorom imali neku drugu ideju.

Položaj sjedenja u školjkastim sjedalima GT Line opreme i dojam koji ostavlja unutrašnjost Coupeovske forme kabinskog prostora, vuku vas na pritiskanje papučice gasa i u svakom trenutku očekujete sportski zvuk motora i poziv na jurnjavu. No, već nakon par stotina metara postaje jasno da je ovaj motor namijenjen smanjenju emitiranja štetnih plinova, a ne skidanja brzinskih rekorda. Tih rad u, i inače, najtišoj karoserijskoj izvedbi Megane-a, uz ubrzanja daleko ispod očekivanog, vraćaju vas u, mogli bismo reći, limuzinski mod pa ubrzo način vožnje iz prvobitne ideje o jurnjavi, zamjenjujete štedljivim i jedini rekord koji želite oboriti je onaj niske potrošnje. Da, nakon karavana sa 130 turbo diesel-skih konja, ovi benzinski djeluju nekako slabašno.

Karoserijski oblik, podvozje, interijer… sve pokazuje da je ovaj automobil spreman na daleko snažniji motor i naravno, on i postoji u ponudi (RS s 265 KS). Upravo zato, od ovakvog automobila očekujete neki puta i nerealno pa kad se slegnu prvi dojmovi i shvatite kako se automobil ponaša, ovisno od područja okretaja motora, onda više i nije tako loše. Kada vozite lagano, u području do ili oko 2.000 o/min, što vam sugerira indikator mijenjanja brzina na instrument ploči, automobil stvarno malo troši (prosječno oko 6,5 l na 100 km), no naglim pritiskanjem papučice gasa neće se dogoditi apsolutno ništa pa je za snažnije ubrzanje potrebno mijenjanje u niži stupanj prijenosa ručnog šesterobrzinskog mjenjača. Čak možemo reći, u večini slućajeva i dvije brzine niže. Naime, da bi se automobil “probudio” potrebno je otići u područje iznad 4.500 o/min, no tada i potrošnja naglo raste (iznad 9 l), a zvuk motora ni tada ne postaje sportski. Dakle, radi se o automobilu koji izgledom vuče na bržu vožnju, no, zahvaljujući kombinaciji ovog motora i prijenosnog odnosa ćete se ipak odlučiti za daleko smireniju i štedljiviju. Ne, ne radi se o tome da auto nema dovoljno snage, nego nije jurilica, a prosječna potrošnja goriva znatno variva, ovisno o načinu vožnje. Nama je, uobičajena testna ruta za ovu kategoriju vozila izbacila prosjek od 8,5 l na 100 km, što nije puno, ako usporedimo s nekadašnjim benzinakim motorima iste snage, no sigurno nije rekord štedljivosti kakvu su zamislili u Renaultu, kada su u tehničkim podacima naveli prosjek od svega 5,4 l na 100 km.

Dakle, ako nemate za RS ili jednostavno nemate potrebu za nečim takvim, a sviđa vam se Coupe izvedba, novi motor može poslužiti, tim više što je upravo s ovim motorom GT Line (paket opreme)  najjeftiniji, od turbo diesela iste snage, jeftiniji gotovo 20.000 kn.