Renault / Testovi

Renault Megane Dynamique dCi 110

Treća generacija Renault Megane-a nedavno je osvježena sitnim dizajnerskim preinakama. Primijenjena su prednja svjetla, ispod kojih se sad nalaze LED dnevna, a promjene otvora na prednjem braniku dovele su i do redizajna svjetala za maglu. Sa stražnje strane je sve jednako kao i prije, dakle u modelima od 2008. na ovamo. Od promjena izvana, uočljivi su jedino aluminijski naplatci drukčijeg izgleda i to je sve.

Ove male promjene izgleda govore o pogođenosti, a samim time i prihvaćenosti dizajna treće generacije Renaultovog predstavnika u jednom od najzahtjevnijih tržišnih segmenata u Europi. Prema nekim podacima, čak 39 automobila ovog trenutka konkurira u tom, tržišnom C segmentu pa je svaki napredak bitan, ali se i svaka pogreška skupo plaća. U takvim uvjetima, vrlo blagi redizajn nakon 4 godine govori o uspjehu.

Isprobali smo opciju iz sredine ponude, Renault Megane Dynamique dCi 110, od čega je Dynamique naziv za treći od ukupno četiri paketa opreme, a dCi 110 označava 110 KS ynažan turbo diesel, zapremine 1,5 l. Osim ovog motora postoje i turbo diesel motori maksimalnih snaga 66 kW (90 KS) i 96 kW (130 KS) te benzinski od 100 i 115 KS, od kojih je drugi posebno zanimljiv, jer se radi o turbo motoru zapremine 1,2 l s deklariranom emisijom CO2 od samo 119 g/km.

Testna verzija potvrdila je ponovno mišljenje da je treća generacija Megane-a, do sada najbolje napravljeni Renault, bez obzira što postoje veći i skuplji proizvodi ovog proizvođača.

Tih i štedljiv motor u kombinaciji sa solidnom zvučnom izolacijom, ovjesom koji neprimjetno prelazi preko loših podloga, a istovremeno čvrsto drži automobil u dinamičnoj vožnji i unutrašnjost s materijalima ugodnim na dodir čine ovaj automobil zanimljivim i nakon napretka pojedinih proizvođača i pojave novih modela na tržištu.

Dakle, Megane je dugo na tržištu, ali i dalje modernim izgledom i tehnologijom koja sad ukljućuje Start/Stop sustav, motore smanjene zapremine te automatski mjenjač s dvostrukom spojkom bez problema konkurira, rekosmo prije, izrazito velikoj konkurenciji.

Turbo diesel opcija kakvu smo imali na testu je 9.000 kn skuplja od usporedive benzinske, ali unatoč znatno smanjenoj potrošnji kod turbo benzinca, u odnosu na atmosferski i dalje, zbog stvarno niske potrošnje od 5 l (prosječno na testu), najsplativija.

Koliko je Megane danas isplativ i konkurentan na hrvatskom tržištu? Pa sad, ako pogledamo početnu cijenu iz 2009. od 115.000 kn i danas, za isti, ali redizajnirani model od 124.900 kn onda smo malo skeptični, bez obzira što i dalje tvrdimo da je ovo najbolji Renaultov proizvod.

Testni model, iz sredine ponude, ali s dodatnom navigacijom i još nekim sitnicama, košta 179.600 kn.