sport

Renault razgovara s nekoliko vozača

Renault održava kontakte s nekoliko potencijalnih vozača za 2017. godinu, tvrdi direktor Cyril Abiteboul.

Kevinu Magnussenu i Jolyonu Palmeru ističe ugovor na kraju ove sezone, a priključili su se momčadi početkom 2016. Renault ove godine restrukturira momčad nakon preuzimanja Lotusa i očekuju da će biti nešto konkurentniji tek iduće godine.

Abiteboul je objasnio kako i on sam želi da se odluka što prije donese, ali zbog razgovora s nekoliko vozača, situacija još nije finalizirana.

“Rujan je mjesec gdje se mora razjasniti ili se opredijeliti za jasan smjer. Mi imamo taj smjer, imamo prioritete, ali to ćemo još uvijek zadržati za sebe.”

“Održavamo nekoliko razgovora, ljudi su zainteresirani za projekt, a taj projekt je dugoročan pa prihvaćam i kada vozači žele sebe zaštititi. Nadam se da ne gledaju samo što se događa na stazi, ali razmislite o tome što je Renault uvijek radio kad se priključio motorsportu i što je Enstone napravio u Formuli 1. Treba vremena da se izgradi pravi projekt.”

“Nadam se da će vozači s kojima razgovaramo ugraditi to u svoju odluku, ali svejedno smo jako odlučni da to što prije riješimo,” rekao je Abiteboul.

Francuz je dodao kako sadašnji vozači nisu otpisani te da ostaju u potpunosti u okvirima moguće vozačke postave, a da su odluke Felipea Masse i Jensona Buttona ozbiljno ubrzale tržište vozača.

“Da, mislim da je to ubrzalo stvari. Što se nas tiče, nismo previše pogođeni tim odlukama jer smo zainteresirani za mlade ljude. Međutim, njihove odluke imaju kolateralni utjecaj pa ćemo vidjeti. Možda ćemo u Singapuru jasnije vidjeti što će se dogoditi,” dodao je Francuz.

Kevin Magnussen je već ranije najavio kako su mu u Renaultu rekli da će uskoro saznati svoju sudbinu. Danac je osvojio jedine bodove za francusku momčad ove godine dok se njegov momčadski kolega muči s pouzdanošću bolida i čestim sudarima. Time je lako zaključiti da je Danac očito ispred Britanca na listi Renaultovih favorita. Međutim, tko je na samom vrhu?

Sergio Perez vjerojatnoostaje u Force Indiji, Williams je praktički riješio svoju vozačku postavu, a Renault traži mladog vozača koji je spreman vezati se u dugoročan projekt. Takvog mladca imaju. Esteban Ocon se trenutno ‘kali’ u Manoru, a iskustva iz Renaulta ima iz vremena dok je bio njihov rezervni i razvojni vozač.

Operativni boss Renaulta Frederic Vasseur dao je naslutiti što misli o Renaultovom izboru vozača za 2017.

˝Svi pričaju o Stoffelu Vandoorneu, no zaboravljaju da je Belgijanac 2014. izgubio GP2 prvenstvo od Palmera. Isto tako, danas se malo spominje činjenica da je te iste godine Ocon pobijedio Maxa Verstappena u europskom F3 prvenstvu. Nama je potreban vozač pred kojim je budućnost i koji će moći nositi ovu momčad u 2019,˝ izjavio je Vasseur.

Službeno vozač iz Mercedesove orbite mladih nada, Ocon – koji će za 9 dana navršiti 20 godina – ove je sezone bio na posudbi Renaultu, sve do promocije u vozača utrka momčadi Manor-Mercedes.

Izvor: GP1.hr