Vijesti

Renault svečano otvorio proizvodnu liniju za novi Trafic i najavio proizvodnju novoga lakog gospodarskog vozila za Fiat

Renault TraficCarlos Ghosn, predsjednik i glavni izvršni direktor grupe Renault, i Emmanuel Macron, francuski ministar gospodarstva, industrije i digitalnog sektora, prošloga su tjedna svečano otvorili novu proizvodnu liniju u tvornici Sandouville u Normandiji na kojoj će se proizvoditi novi Trafic.

Otvorena 1964., tvornica u Sandouvilleu ove godine slavi pola stoljeća rada i okreće novu stranicu u svojoj povijesti: prvi put proizvodi gospodarska vozila. Ta je važna preobrazba zahtijevala ulaganje od 230 milijuna eura i tri godine iznimno naporna rada. Bio je to golem izazov za zaposlenike i pogone, osobito s obzirom na to da će se u tvornici nastaviti proizvodnja osobnih vozila Laguna i Espace dok ne budu zamijenjena. Smjestivši proizvodnju novog Trafica u Sandouville, Renault sada sva laka gospodarska vozila namijenjena europskom tržištu proizvodi u Francuskoj.

Renault TraficU sklopu sporazuma koji su dvije kompanije potpisale u srpnju, Fiat-Chrysler povjerio je Renaultu razvoj i proizvodnju lakoga gospodarskog vozila na platformi modela Trafic. Proizvodnja počinje u drugom tromjesečju 2016., a očekuje se da će s proizvodne trake sići 100.000 vozila. Fiat će dizajnirati vozilo koje će karakterizirati jedinstveni, prepoznatljivi elementi odjela Fiat Professional.

Kao i Renaultove tvornice u Maubeugeu i Batillyju, sada se i tvornica u Sandouvilleu pozicionira na tržište lakih gospodarskih vozila, koje bilježi velik rast. Marka Renault predvodnik je u tom sektoru u Europi već šesnaestu godinu zaredom, a na kraju 2013. imala je tržišni udjel od 14,5 %. Na kraju kolovoza 2014. globalna prodaja Renaultovih lakih gospodarskih vozila porasla je za još 5,7 % (8 % ako se u obzir uzmu sva laka gospodarska vozila grupe).