SEAT / Testovi

SEAT Leon

Seat Leon pojavio se na tržištu 1999. godine, a danas vam predstavljamo treću generaciju. Novi Leon nema dizajnerskih dodirnih točaka s prethodnom generacijom, kao što ni prethodna nije imala s prvom pa možemo govoriti o standardnoj promijeni izgleda svakog novog Leona.

Današnji Leon je po prvi puta sličan Golfu, predvodniku kategorije vozila istog koncerna, s kojijm dijeli mnogo, od platforme, motora, do dijelova koji jesu vezani za dizajn, poput kvaka vratiju ili prekidača i instrumenata u unutrašnjosti. Danas, kad je konkurencija stvarno velika, logičan potez, radi uštede troškova proizvodnje, ali stilsko približavanje Golfu govori o novom, konzervativnijem stavu unutar Volkswagen grupe. Danas su i Seat i Škoda bliskiji Volkswagenu više nego ikad prije, a svi zajedno Audiju.

Nije to samo po izgledu, iako je to ono što prvo uočimo i ono što privlači ili odbija kupce. Uvođenjem nove, modularne platforme koja omogućuje različit međuosovinski razmak i trag kotača, sada svi novi autombili ovog koncerna mogu biti neovisnih dimenzija i odluka o sličnosti ili različitosti karoserijskih oblika pojedine marke ostaje jedina prepreka dizajnerskoj mašti.

No, kao šo rekosmo, odluka je očito približiti stilski sve automobile koncerna i Seat je sada razigranija varijanta Golfa sedme generacije. To je dizajn koji vam možda neće sjest na prvu, no, što ga dulje promatrate, uočavate pomno osmišljene elemente i smisao cjeline. Na ovaj način novi Seat nije više automobil koji će podijeliti stavove, već proizvod koji će se svidjeti večem broju potencijalnih kupaca. Prodajne brojke jesu cilj, no možda će ovog puta zagristi dio kolača koji je do sada, unutar koncerna, pripadao Golfu.

Jeftiniji od njemačkog brata, ali s dizajnom unutrašnjosti okrenutom više mlađoj populaciji, novi Seat ima sve adute za spomenutu mogućnost i ovo je najkonkuretniji Leon do sada. To je automobil koji se može pohvaliti i nekim tehnologijama koje do sada nisu bile dostupne u ovoj kategoriji vozila, a jedinstvene su za sadašnju paletu Volkswagen grupe unutar kategorije. Radi se prvenstveno o poptuno LED prednjim svjetlima, koja su za sada ipak samo ponuđena kao dodatna oprema, ali postoje.

Mi smo isprobali Leon bez tog dodatka, s, prema zapremini, početnim benzinskim turbo motorom i Style paketom opreme. 1,2-litreni motor, maksimalne snage 77 kW (105 KS) je prema isprobanom idealan za ovaj automobil. Postoji još i slabija izvedba, koju smo pohvalili u Škodi Rapid, no ovaj se u Leonu iskazao niskom potrošnjom i izvrsnim voznim svojstvima.

Mogućnost ugradnje ovako malog i relativno slabog motora možemo zahvaliti i spomenutoj novoj platformi koja je smanjila masu za približno 100 kg u odnosu na prethodnu generaciju. Novi Leon s ovim motorom bez ikakvog problema savladava sve zahtjeve današnjeg prometa i vožnju čini ugodnom.

Prosječna potrošnja ovog benzinskog motora je bila 6,7 l pa nam se doplata za turbo-diesel iste snage od približno 14.000 kn čini neisplativom. Naime, iskustveno se radi o 10 do maksimalno 15 kn razlike u gorivu na svakih 100 km.

Za ovjes možemo reći da je u prosjeku kategorije kojoj automobil pripada, a prostranost kabine i oblik i veličina sjedala su u gornjem dijelu automobila tržišnog C segmenta.

Novi audio-info sustav s dodirnim ekranom omogućuje jednostavnu konfiguraciju raznih parametara vozila što je za svaku pohvalu, a crveno-bijela kombinacija osvjetljenja isntrumenata daje po noći dojam vožnje u autombilu više klase.

Novi Leon je, prema svemu uočenom za vrijeme probne vožnje, jedan od zanimljivijih modela na tržištu. Serijski paketi opremljenosti dobro su osmišljeni, a ponuda motora i mjenjača više nego solidna pa preporučamo web konfigurator na Seatovim hrvatskim internet stranicama, kako biste pronašli za sebe idealnu kombinaciju.

Tags: /