SEAT / Testovi

SEAT Toledo

Nakon dvije generacije traženja, SEAT se s Toledom vratio prvoj ideji i napravio limuzinu sa skrivenim petim vratima. Naime, prva generacija, koja se prodavala od 1991. do 1999. godine, bila je upravo to. Nakon toga je uslijedila klasična, četverovratna limuzina pa jedna čudna izvedenica monovolumena s istaknutom grbom na mjestu prtljažnika i nakon 2009. nije bilo u prodaji automobila pod tim nazivom.

Danas, četvrta generacija Toleda, brat blizanac Škode Rapid, kao što rekosmo, ponovno ima limuzinski oblik sa skrivenim petim vratima. Od Škode Rapid se razlikuje po prednjim i stražnjim svjetlima te povezanim karoserijskim elementima sprijeda i straga, no realno, to je isti automobil. SEAT u spomenutim elementima nudi elipsaste, umjesto ravnih linija pa će mnogima biti privlačniji od spomenutog Škodinog modela, ali sve što smo svojevremeno rekli za Rapid, vrijedi i za Toledo.

Prednost Toleda u odnosu na trenutnu konkurenciju su upravo skrivena peta vrata koja olakšavaju unos večih predmeta. Duljinom od 4.482 mm, Toledo izlazi iz okvira kompaktnih peterovratnih modela pa je konkurentan i u tom tržišnom segmentu.

Prostrana kabina jednako kao i kod Rapida, dakle, solidno dizajnirana, čini ovaj automobil zanimljivim raznim kategorijama kupaca, od obitelji do poslovnih subjekata, poput taxi službi.

SEAT s novim Toledom nudi sve iz tehnologije VW grupe, od motora do tzv. “infotainment” sustava koji vožnju čine ugodnom pa ne konkurira samo ostalima, već i modelima iz istog koncerna. I tu ne mislimo samo na Škodu.

Motori su od 55 do 90 kW (75 do 122 KS). Radi se, prema zapremini o dva turbo benzinska i jednom turbo diesel-u, no ako gledamo snagu, možete birati između četiri benzinske i dvije diesel opcije. U kombinaciji s tri paketa serijske opreme i elementima s liste dodataka, svatko će naći sebi odgovarajuću kombinaciju.

Isprobani model imao je 1,2-litreni benzinski motor i srednji paket opreme. Ovaj, relativno nov motor, isprobali smo u raznim modelima VW grupe i unatoč tome nas uvijek oduševi. Tako i u Toledu radi savršeno. Tih  rad i dovoljno snage u svakom trenutku, uz prosječnu potrošnju ne veču od 7 l, nudi se kao optimalan odabir. Naime, razlika u odnosu na diesel iste snage je 15.000 kn pa ušteda u gorivu od približno 13 kn na 100 km kod diesel-a znači, preko 115.000 km do izjednačavanja cijene.

Da, opčenito kad kupujete automobil, razmislite benzin ili diesel. Na ovom primjeru je vidljivo da je potrebno i više od cijelog jamstvenog roka do dolaska na nulu.

Dakle, benzinski 1,2-litreni motor je za Toledo preporučljiva kombinacija. U kombinaciji sa solidno podešenim ovjesom, omogućuje dobre brzinske prosjeke.

Sve u svemu, zanimljiv proizvod za sve ljubitelje manjih limuzina, koji će od sličnih ponuditi više, zbog spomenutih skrivenih petih vratiju. I da, nešto je jeftiniji od Škode Rapid.

Tags: /