Škoda / Testovi

Škoda Citigo

Na osnovi konceptnog automobila pokazanog na Auto salonu u Frankfurtu 2007. Volkswagen grupa razvila je “Novu malu obitelj”, odnosno “New Small Familly” seriju automobila. Volkswagen up!, Škoda Citigo i Seat Mii je trojac koji prvenstveno napada, također trojac, Toyotu Aygo, Citroen C1, Peugeot 107, koji su na tržištu gotovo nepromijenjeni već punih sedam godina. U razgovoru s predstavnicima Citroena, ove godine, saznali smo da ni ne razmišljaju o novom modelu jer ne mogu proizvesti dovoljnu količinu postojećeg. Očito je to razlog zbog kojeg su u Volkswagen grupi ozbiljno pristupili proizvodnji automobila u tržišnom A segmentu.

Naš testni automobil bio je Škoda Citigo, no kad isprobate jedan, isprobali ste sva tri modela, jer su razlike samo u dizajnu pojedinih elemenata, kako bi automobil bio prepoznatljiv pripadnik svoje marke.

Izvana gledano, Citigo je simpatična mala kutujica, no zbog tog četvrtastog dizajna dobivena je prostranost kabine. Ovaj dizajn znatno odmiče Volkswagenov trojac od konkurencije, zaobljenih, elipsastih linija i površina, dok je sličnost vidljiva u odabiru i rješenju nekih drugih elemenata.

Motor je trocilindrični amosferski benzinac, zapremine 1 l, no postoji mogućnost odabira između snažnije i slabije verzije, između 44 kw (60 KS) i 55 kW (75 KS).

Isprobali smo osnovni model, dakle sa slabijim motorom i odmah možemo reći da je sasvim dovoljan i nema nikakve potrebe za jačim i samim time skupljim. Ipak se ovdje radi o gradskom mališanu, a zahvaljujući izvrsno podešenim prijenosnim odnosima ručnog peterostupanjskog mjenjača, Citigo je dovoljno brz i dinamičan.

Peterovratni model ne skriva stražnja vrata koja imaju kvake na uobičajenim mjestima, no stražnja stakla, kao i kod konkurencije, nije moguće spuštati, već samo otklopiti. U ovom slućaju pod konkurencijom mislimo na prije spomenuti trojac. Dakle, do sada su kopirani odabir trocilindričnog motora i rješenja stražnjih prozora, a treća sličnost, da baš ne upotrebljavamo izraz kopija, su intergrirani nasloni za glavu u prednjim sjedalima. Iako izgledaju dobro, na žalost u njima ćete voziti pogrbljeno, a položaj kola upravljaća, koje je moguće podesiti samo u smjeru gore-dolje u idealnom položaju u odnosu na tijelo pokriva instrumente pa vidite samo brzinu do 40 i iznad 140 km/h. Dakle, položaj sjedanja nije idealan i to je osnovna zamjerka ovom automobili. Sve ostalo je u rangu konkurentskih proizvoda. neki detalji malo bolje, neki malo lošije riješeni, ali zanemarivo.

S ovom “Novom malom obitelji”, Volkswagen grupa očekuje zauzeti značajno mjesto u tržišnom A segmentu. Neke stvari su kopirali, neke napravili bolje, a ne nekima još treba dorade pa za Citigo možemo reći da je OK, ali ništa više niti manje.

Tags: /