Škoda / Testovi

Škoda Octavia

Prošlo je 17 godina i dvije generacije modela od pojave Škode Octavie (kakvu danas poznajemo) na tržištu, iako je naziv preuzet s modela koji je bio u prodaji u periodu između 1959. i 1971. Prva generacija, tog potpuno novog modela iz 1996. godine, bila je prekretnica u razvoju češke marke, koju je preuzela Volkswagen grupa. Radilo se o modelu limuzinske karoserije, ali s 5 vrata, baziranom na platformi Golfa. Jeftinijem, ali prostranijem i jednako pouzdanom modelu, koji je preuzeo dobar dio tržišta u tom tzv. C segmentu.

Svojevremeno, kada smo isprobali Octaviu druge generacije, stekli smo dojam da Volkswagen grupa namjerno, dizajnerski i ponudom opreme, sputava Škodu. Odnosno, Octavia je bila izvrstan automobil, ali “jeftinog izgleda” posebno u unutrašnjosti pa pojava treće generacije 2013., ponovno označava prekretnicu u razvoju marke Škoda. Naime, sada se više ne radi o jeftinijoj, iako karoserisjki nepovezanoj, izvedbi Golfa, već o zasebnoj, velikoj limuzini s naprednom tehnologijom i dizajnom koji joj daje zasluženu ravnopravnost, ne samo unutar Volkswagen grupe, već na svjetskom tržištu.

Nova modularna platforma, na kojoj se danas rade novi modeli Volkswagen grupe, omogućuje različit razmak kotača, a samim time i dimenzije vozila, uz potrebnu jednostavnost i uštedu prilikom izrade, a novi materijali omogućuju smanjenje mase vozila i do 100 kg, u odnosu na prethodnu generaciju. Zahvaljujući tome, Octavia je po dimenzijama pozicionirana između Golfa i Passata, ako govorimo o matičnoj marki, što moramo, obzirom da je baš ta pozicija omogućila Škodi poptunu slobodu dizajna, upotrebljenih materijala i opreme u unutrašnjosti vozila. Octavia više nije izravan konkurent modelima iz vlastitog koncerna i s punim zamahom kreće u osvajanje kupaca nekih drugih marki, nekih drugih modela na tržištu.

Dakle, treća generacija Octavie je automobil koji svim elementima daje do znanja da su nekadašnja vremena za Škodu završila i da se radi o respektabilnoj marki na tržištu. Octavia ima najmodernije motore i opremu iz Volkswagen grupe, uz finoću dizajna unutrašnjosti, koja je toliko nedostajala u prethodnim generacijama.

Rekli smo, ovo je sada velika limuzina. Dugačka gotovo 4,66 m, široka preko 1,8 m i visoka gotovo 1,47, svojim proporcijama daje potrebnu eleganciju, a zadržavši “skrivena” peta vrata, nudi nenadmašnu praktičnost. Znak škoda je sada jednobojan, s logotipom bez naziva, a zelena boja marke je minimalizirana, odnosno svedena na diskretno osvjetljenu grafiku tipki u unutrašnjosti. Instrument pločom i multimedijalnim uređajem dominira LED bjela rasvjeta, što daje potrebnu finoću u noćnoj vožnji i automobil izgleda luksuzno, skupo.

Isprobali smo Octaviu s 1,6-litrenim turbo diesel motorom u kombinaciji s ručnim mjenjačem i možemo reći da vam jače od naoko malih 105 KS stvarno ne treba. Spomenuli smo ranije novu platformu i materijale zbog kojih su novi automobili Volkswagen grupe lakši i kada tome dodamo učinkovite nove motore, onda dobivamo upravo izrečeno. Nema potrebe za nečim jačim, iako, naravno, u ponudi postoji.

Izvrsna zvučna izolacija, limuzinski dobar ovjes i prostrana te oku i na dodir ugodna unutrašnjost, s komfornim sjedalima i opremom primjerenom današnjem vremenu, čine vožnju u Octaviji onakvu, kavku očekujete od pravih putnih limuzina, a prosječna potrošnja manja od 6 l na 100 km je samo “točka na i”.

Da, nova Octavia je ponovno prekretnica u razvoju marke Škoda, odnosno pokazatelj da je ova češka marka sada u potpunosti ravnopravna unutar Volkswagen grupe.

Početna cijena na hrvatskom tržištu je 123.278,79 kn. Tri su serijska paketa opreme, a raspon snage motora je od 86 do 180 KS pa će svatko naći sebi odgovarajući model. Napominjemo, isprobani turbo diesel sa 105 KS se pokazao sasvim dovoljnim.

Tags: /