smart / Testovi

smart fortwo electric drive

Kad govorimo o trećoj generaciji električnog automobila, u vrijeme kada su ta vozila tek na početku masovne proizvodnje i prava rijetkost na prometnicama, onda se zapitamo što tu ne štima i kako smo uspjeli propustiti sve što je prethodilo. Onda se sjetimo da smo u državi koju nije briga za ekologiju, u državi koja vam dodatno naplaćuje, ukoliko se odlučite voziti na energent koji manje zagađuje i korigiramo izjavu o rijetkosti električnih vozila iz “općenito” u “u Hrvatskoj”.

smart fortwo electric drive tokom ljeta i jeseni ove godine prodavat će se u 30 zemalja. Radi se, dakle, o trećoj generaciji ovog vozila. Mi smo isprobali drugu, izgledom jednaku, ali s nešto slabijim motorom i samim time i lošijim performansama od one koja stiže na jesen na hrvatsko tržište. Lošijim, ali ne lošim. Smart fortwo je pravi gradski automobil i poseban proizvod, bez obzira na pogonski sklop, obzirom na dimenzije, upotrebljivost i praktičnost u gradskim sredinama. Električna verzija je sve to isto, bez ikakvog kompromisa, ali i puno više. Baš ovaj, s gotovo bešumnim pogonom i s dozvolom ulaska u središta gradova, koja ne dozvoljavaju ulazak vozilima koja zagađuju, čini smarta još pametnijim i možemo umjesto smart reći, the smartest do sada. Obzirom da su baterije smještene ispod sjedala, electric drive ima jednako prostora u kabini i prtljažnom prostoru kao i svaki drugi smart fortwo pa je ovo vozilo jednake praktičnosti, ali s dodatnom dimenziojm.

U vožnji smo stvarno uživali. Testni model, iako, rekosmo, s nešto slabijim motorom od onoga kojeg ćete od jeseni moći kupiti, pokazao je sve prednosti elektro motora, od konstantnog, maksimalnog zakretnog momenta do jeftinijeg održavanja Kad tome dodamo da se radi o kabrio inačici, onda vam je jasnije zašto bismo htjeli da ih je grad prepun, no onda se opet vraćamo na početak priče. Želje su jedno, a realnost nešto drugo.

Kako bilo da bilo smart electric drive je izniman gradski automobil, koji će vas bešumno i jeftino odvest na bilo koju gradsku destinaciju unutar dnevnog dosega od 145 km za nadolazeći i cca 130 km za testni, odnosno stari model. Dnevni prosjek europskog vozača je oko 40 km, što znači da je smart electric drive idealan gradski mališan. Punjenje baterija vrši se putem obične kućne utičnice i za potpuno punjenje je potrebno cca. 7 sati, ali postoji i brzi punjač s vremenom punjenja od sat vremena. S ubrzanjem od 0 do 60 km/h ispod 5 sekundi i od 0 do 100 km/h za 11,5, smart electric drive je daleko više od vozila za vožnju od točke A do točke B. Ovaj smart je stvarno “smart”.

Cijena smarta fortwo electric drive u Njemačkoj uz model sale&care iznosi 18.910 eura za coupé i 22.000 eura za cabrio, čemu treba pridodati 65 eura za mjesečni najam baterije. Kupcima koji ne žele plaćati najam baterije smart je ponudio mogućnost kupnje vozila s baterijom – coupé tada stoji 23.680, a cabrio 26.770 eura. Što će donjeti jesen i kakva će biti cijena u Hrvatskoj? Voljeli bismo ista, ali prema sadašnjem obračunu davanja još nije ni približna. Osjetno je veća. Pričekajmo jesen, možda nas i političari jednom ugodno iznenade.