sport

Steiner: Plave zastave nemaju što tražiti u utrci!

Nakon utrke u Singapuru, ponovno se digla prašina oko upotrebe plavih zastava. Nakon što su Max Verstappen i Lewis Hamilton jedva izbjegli sudar s vozačima zaostalima za krug, počelo se preispitivati što je pošlo po zlu: loša signalizacija sudaca ili nesmotrenost vozača?

Charlie Whiting je jedan od prvih koji je reagirao izjavivši kako ne vidi problem u trenutno definiranim pravilima. No, mnogi drugi, poput šefa Haasa Gunthera Steinera, smatraju kako bi bilo bolje da se vozačima dopusti više “kreativnosti” oko obilaska zaostalih bolida.

“Slažem se s prijedlogom. Sve je to dio utrkivanja. našim gledateljima se treba poslati poruka od strane vozača: “ja vodim utrku i imam pravo raditi što želim”. Ipak je naša publika ta koja stalno govori da je pravo utrkivanje mrtvo.”

“U slučaju da nije bilo plave zastave, Verstappen bi uhvatio Hamiltona i imali bi pravu utrku za vodstvo. imali bi pravu akciju, ako bi pravilima dali vodećem u utrci više slobode”

“Stalno govorimo da je potrebno napraviti manje razlike. Ali ono što stalno govorimo je da vozač koji vodi u poretku ima još i veću prednost nakon što ga ovi sa začelja propuste. Previše udovoljavamo onima kojima bolje ide,” zaključio je Steiner.

Vozači su naveli kako im je najveći problem predstavljalo pravilo od 1,2 sekunde potrebnih da im zaostali vozač ostavi mjesta za prolaz. Primjerice, Valteri Bottas zbog navedenog pravila nije uspio smanjiti razliku za Nicom Hülkenbergom.

“Ponekad je pravilo dobro ali ponekad baš i ne. Nije uvijek lako se približiti dovoljno kako bi vam vozač ‘otvorio vrata’. kada bi se pravilo i promijenilo, uvijek bi ga svi poštivali na svoj način. ne možemo ga učiniti perfektnim,” objasnio je Bottas.

Kimi Raikkonen je zaključio kako će uvijek biti teško izaći na kraj s vozačima s kraja. Okolnosti će se promijeniti tek kada će se oštrije kažnjavati one koji se ne pridržavaju pravila.

“Sve dok nemate ozbiljno stroga pravila i ne kažnjavate prijestupe odmah nakon što se dogode, svi će se ponašati kako žele.

“Stalno raspravljamo na sastancima vozača o slobodi koju imamo kod prestizanja za puni krug. Trenutak pomicanja s trkaće putanje ovisi o pojedincu,” zaključio je Raikkonen.

Izvor: GP1.hr