Vijesti

Subaru Outback D Lineartronic uskoro i na hrvatskom tržištu

Subaru će od druge polovice listopada i na hrvatskom tržištu imati novu, zanimljivu kombinaciju boxer diesel motora i Lineartronic automatskog mjenjača u modelu Outback za 2014.

Prezentacijom u Milanu, za hrvatske, slovenske, grčke i talijanske novinare, koja tržišta pokriva Subaru Italija, započelo je uvođenje modela Outback D Lineartronic u prodajnu gamu vozila Subarua. Ovo je prvi puta u svijetu da jedan proizvođač u automobilu kombinira diesel boxer motor i automatski mjenjač.

Subaru se odlučio za vlastiti proizvod i izmjenio Lineartronic (CVT) mjenjač koji je do sada koristio u kombinaciji s benzinskim motorom. Radi se o varijabilnom automatskom mjenjaču s mogućnošću korištenja sedmerobrzinskog manualnog režima rada, što je za jednu brzinu više ngo kod benzinskih modela. Mjenjač je u potpunosti prilagođen velikom zakretnom momentu diesel motora, a novost je tzv. Adaptive Control sustav koji, ovisno o načinu vožnje prilagođava rad mjenjača. Tako se kod naglog ubrzanja, kada je papučica gasa pritisnuta do kraja, mjenjač prebacuje u manualni mod, čime je izbjegnut dugotrajan rad na visokom broju okretaja motora, karakterističan za ovaj tip mjenjača. Na ovaj način se mjenjač ponaša poput današnjih mjenjača s dvostrukom spojkom, a zahvaljujući dorađenom prednjem i stražnjem ovjesu, vožnja iz ležerne prelazi u vrlo dinamičnu. Također, koda vozač učestalo koristi kočnicu, automobil prepoznaje potrebu kočenja motorom i prebacuje mjenjač iz automatskog u manualni režim rada, iako, kao i u prethodnom slučaju, položaj ručice mjenjača ostaje u položaju “D”.

Ovakav, temeljito prerađeni CVT mjenjač, izvrstan je kompromis između komfornog i sportskog pa ne čudi što se Subaru odlučio za takvu vrstu mjenjača. Uz spomenuta svojstva, bitna je činjenica da se radi o vlastitom proizvodu, što je u potpunosti s politikom kuće da su svi elementi automobila vlastiti proizvod.

Prvi dojmovi su izvrsni. Testna ruta sjevernom Italijom, od nešto manje od 200 km, pokazala je sve prednosti ovakvog mjenjača, ali i elemente koji se ne vide, poput poboljšane zvučne izolacije u odnosu Outback prije redizjna za 2014.

Subaru je jedina japanska marka s rastom prodaje u svijetu, u prošloj godini, čak i na europskom tržitšu. Uvođenjem automatskog mjenjača u modele Outback i Legacy, u planu je zadržati taj trend do kraja ove, ali i u 2014.