Subaru / Testovi

Subaru Outback

Subaru Outback ili terenska izvedenica modela Legacy je priča o uspjehu i potvrda da ono što je dobro ne treba mijenjati. Krenulo je davne 1998. kada je naziv “Outback” prvi puta upotrebljen kao dodatak na pojedinim tržištima za povišeni Legacy karavan. Zahvaljujući uspjehu tog modela, 2003. godine, s promocijom tada nove generacije na Autosalonu u Frankfurtu, donešena je odluka o zadržavanju isključivo naziva “Outback”.

Outback za 2014. godinu je blago redizajnirana inačica generacije 2009. Rekosmo, ono što je dobro ne mijenjaj.

Izvana gotovo da i nema promjene. Bolji poznavatelji ovog modela primjetit će različita svjetla za maglu i još neke detalje na prednjem kraju vozila. Kad malo bolje pogledate, onda vidite promjene na braniku, upravo vezano za novi dizajn spomenutih svjetala.

Iznutra, također vrlo malo. Sada, umjesto aluminijske boje, na centralnoj konzoli je tamna grafitna boja koja, zahvaljujući strukturi površine izgleda skuplje, elegantnije. Unutar instrument ploče nalazi se ekran u boji, isto kao što je nazovimo “običan” radio, zamijenjen modernijim, s također ekranom u boji pa sve izgleda skuplje i privlačnije.

Kabina je standardno prostrana i pruža izrazit komfor i sprijeda i straga pa vam tek sjedanje na stražnje sjedalo otkriva koliko je ovo u stvari veliki automobil.

Iaprobali smo izvedbu s turbo diesel motorom i ručni šesterobrzinskim mjenjačem.

Boxer konstrukcija motora omogućila je jedinstveni, tzv. simetričan pogona na sve kotače. To znači da su vratila (ono što krivo nazivamo poluosovinama) iste duljine. Na taj način dobiven je idelan, jednak raspored masa lijevo i desno od simetrale vozila pa kada tome dodamo, opet zbog specifične konstrukcije motora, nisko težište, dobivamo izvrsna vozna svojstva. Ulaskom u zavoj, karoserija gotovo da se ne naginje, a vožnja na terenu je užitak, prava zabava. Zahvaljujući tome, za brzu i dinamičnu vožnju nije potrebna velika snaga motora pa je ovaj turbo diesel sa 150 KS i više nego dovoljan.

Kvalitetna zvučna izolacija doprinosi ugodi vožnje, a motor je toliko tih i miran da će mnogi pomislit da se radi o benzinskom motoru.

Testni model ima opremu Trend Leather, što je drugi od moguća tri paketa serijske opreme. Dakle, osnova plus koža, što govori o bogato opremljenom baznom modelu, jer, budimo realni, zar je išta više potrebno. Tu su i Xenon svjetla i automatski dovozonski klima uređaj i kamera za vožnju unatrag itd. itd.

Ono što nam se ne sviđa i to je jedina zamjerka ovom automobilu je rad klima uređaja. Iako, rekosmo, automatski, puhanje zraka je povezano s brzinom vožnje, što ne bi smjelo biti. Odnosno, što brže idete, to više puše, kao nekad u starim automobilima bez klima uređaja.

Sve ostalo je izvrsno, a zahvaljujući tom specifičnom, simetrično rasporedu masa, niskom težištu, ovo je jedan od danas rijetkih tzv. “vozačkih” automobila.

Početna cijena za Subaru Outback s ovim motorom i mjenjačem je 349.990,00 kn. Zanimljivo, kombinacija s novim CVT automatskim mjenjačem je do kraja godine niža od ručnog, a obzirom da smo ga imali priliku isprobati na prezentaciji u Italiji, možemo reći da je to izvrsna prilika, jer se radi o jedinstvenom paketu na tržištu, koji pruža još veći komfor u vožnji.

Inače, Outback je u Hrvatskoj osjetno skuplji nego u susjednim europskim državama, no to je stvar hrvatskih ekonomskih stručnjaka koji određuju državnu poreznu politiku, jer, eto, večina automobila je skuplja u Hrvatskoj. Sjećamo se dana kada smo s veseljem čekali odvajanje Hrvatske iz bivše države, kako bi, između ostalog bila smanjanja davanja na uvoz automobila, koja su tada štitila proizvodju Crvene Zastave. Joj kako smo bili naivni…

No, to više nema nikakve veze s ovim, rekosmo, u svijetu uspješnim automobilom.

Tags: /