Subaru / Testovi

Subaru Trezia

Tokom povijesti, svjedočimo raznim spajanjima tvrtki i kompanija s ciljem povečanja konkurentnosti proizvoda i osvajanja večeg dijela tržišta. U autoindustriji je to česta pojava pa ni spoj Suabarua i Toyote ne zaćuđuje, iako se radi o kompanijama iz iste države, što je rijeđa pojava.

Prvi zajednički proizvod je Subaru Trezia, iako ga je teško nazvati zajedničkim, u smislu razvoja. Naime, radi se o Toyoti Verso-S sa Suabaruovim logotipom na nešto izmjenjenoj prednjoj maski, upravljaču i još na par mjesta. Na svemu ostalom, poput stakala i dijelova motora, lijepo piše Toyota. Dakle, ovu priču možemo nastaviti o Toyoti i njenom modelu Verso-S, nasljedniku Ractisa, koji se prodavao samo u Japanu, a koji je pak nalijedio model Yaris Verso, prilično čudan model, kojeg se moglo naći i na našim cestama. E sad, obzirom da Toyota u Hrvatskoj ne prodaje model Verso-S, držimo se naziva Subaru Trezia.

Radi se o manjem monovolumenu, koji je po svojim dimenzijama nešto veći od večine izravnih konkurenata i prostranošću kabine te veličinom prtljažnog prostora može konkurirati svakom “kompaktu”. Oštri bridovi, novi su dizajnerski smjer u Toyoti, a Subaru je izmijenjenim odbojnicima, prednjom maskom i svjetlima doprinjeo robusnom izgledu ovog modela. To ga izdvaja od konkurencije i čini atraktivnim.

U ponudi motora na hrvatskom tržištu postoje, ako gledamo katalog, dva motora: 1,3-litreni benzinski, maksimalne snage 73 kW (99 KS) i 1,4-litreni turbo diesel, maksimalne snage 66 kW (90KS). Iz istog izvora saznajemo da postoje dva mjenjača (šestbrzinski ručni i automatski) i tri paketa serijske opremljenosti. Ako pak pogledamo cjenik, dobivamo samo prva dva paketa serijske opreme u kombinaciji samo s benzinskim motorom. Prema tom cjeniku, početni model ima cijenu 135.500 kn, a ovaj drugi, malo bolje opremljen, 146.000 kn.

Isprobali smo baš taj, nešto bolje opremljen model i zadovoljni smo voznim svojstvima, prostranom kabinom, mogućnostima motora i potrošnjom. Dakle, svime onime što bi jedan monovolumen trebao imati.

Subaru Trezia je solidan automobil, na kakve smo i navikli da dolaze iz Toyotine tvornice, no nema ništa od onoga što marku Subaru izdvaja od ostalih pa je njen smisao na hrvatskom tržištu činjanica da Toyota isti model, naziva Verso-S ne prodaje. Kako to funkcionira na tržištima gdje se prodaju oba modela? Obzirom da kupci na kraju kupuju automobile koji im se sviđaju, nekima će ljepša biti Trezia, a nekima Verso-S pa presuđuju dizajnerski elementi koji ih razlikuju. Cijene oba modela su usklađene. A kad smo kod cijena, moramo napomenuti da je početna cijena Trezie u Sloveniji 15.590 eura i kad bi takva cijena bila i u Hrvatskoj, gledali bismo ju drugim očima i govorili o iznimno atraktivnom modelu. Ovako je samo solidan i dok ne postanemo punopravna članica EU, silne trošarine i razni nameti koji opterećuju cijene uvoznih proizvoda činit će nam iste skupljima. U slučaju Subaru Trezie, to je oko 3.000 eura.

Tags: /