TATA / Testovi

TATA Xenon

Indijska kompanija TATA Motors na europskom tržištu nudi tri potpuno različita automobila. Pick-up Xenon, odnosno TL je prisutan od davne 1998. i značajan za image marke, koja raste iz godine u godinu pa je tako TATA 2012. ostvarila profit od 2,28 milijuna dolara. TATA Motors je samo mali dio TATA konglomerata koji je 2012. ostvario prihod od čak 5,23 milijarde dolara. Između ostalog, vlasnici su prestižne automobilske marke Jaguar. Sve vam to govorimo kako bismo vam približili snagu i potencijal ove indijske auto marke, koja je od nedavno prisutna i na hrvatskom tržištu.

Isprobali smo pick-up Xenon.

Četvrta generacija TATE Xenon predstavljena je davne 2007. godine, a izvedba s dvostrukom kabinom, odnosno s 5 sjedala, kakvu smo imali na testu, 2009. i svjedočimo dobrom dizajnu, obzirom da, evo, i danas izgleda moderno i svježe.

Tata Xenon je prvenstveno radni stroj, odnosno vozilo koje ćete koristiti za obavljanje raznih poslova, ovisno čime se bavite i što želite prevesti na nepristupačnom terenu. Ovo je idealno vozilo za dovoz goriva kombajnu ili traktoru na polje, obzirom na nosivost neznatno ispod ili više od tone, ovisno o modelu s produljenom ili kratkom kabinom. Uz poljoprivrednike, šumari, lovci, vatrogasci… i da dalje ne nabrajamo, svi kojima treba robustan, učinkovit pick-up, prepoznat će kvalitetu i izvrstan odnos uloženog-dobivenog baš u Xenonu.

Novorazvijeni 2,2-litreni turbo diesel s common rail ubrizgavanjem ima snagu od 150 KS i iako se radi o radnom vozilu koje se najbolje ponaša na zahtjevnom terenu, osigurava nisku potrošnju uz zavidna vozna svojstva. Mjenjač ima šest stupnjeva prijenosa i sukladno namjeni vozila, prva brzina je iznimno kratka.

Ovisno po kakvoj se podlozi vozite, moguće je odabrati pogon na samo sražnje kotače, pogon na sve i pogon na sve s reduktorom i to sve okretajem prekidača koji se nalazi s lijeve strane volana, koji doduše zaklanja vidljivost, ali kad se naviknete gdje je, nije problem. Tim više, što to nije nešto što mijenjate svaki čas, a na instrument ploči je označeno koji ste mod odabrali.

Ono na što se trebate naviknuti jest položaj sjedenja. Naime, kako bi se dobila što veča udaljenost poda od tla i time maksimalno povečale terenske sposobnosti, a zadržala relativno niska visina vozila, sjedala su nisko postavljena. No, ovo i nije vozilo za duga putovanja autoputom pa i taj detalj trebamo gledati iz druge perspektive. Čim se nađete na zahtjevnijem terenu, uživite se u vožnju i spomenuto više nije problem, a sve prednosti Xenona dolaze na vidjelo.

TATA Xenon je u vrijeme kada je svaka kuna velika ko kuća i kada je potrebno dobro razmisliti u što uložiti svoj novac, osvježenje na hrvatskom tržištu i vjerujemo da će pronači kupce među onima koji kupuju pick-up vozila za posao, a ne za šminku. Iako Xenon izgleda sasvim dobro.

Tags: /