Testovi / Toyota

Toyota Auris 2,0 D-4D

Toyota Corolla, najprodavaniji automobil na svijetu je promijenio ime, što je svojevremeno izazvalo diksusiju i podijeljena mišljenja. Toyota Auris predstavljena je 2006. godine na Autosalonu u Parizu kao zamjena za peterovratnu izvedbu Corolle dok je ime Corolla zadržano za sedan, odnosno limuzinski oblik. Zanimljivo Toyota Australija i Toyota Novi Zeland su odbili prihvatiti novi europski naziv automobila i zadržali prethodni pa je diskusija o tome jeli pametno mijenjati ime uspješnom proizvodu ostala otvorenom.

Novi Auris, predstavljen javnosti na Pariškom autosalonu 2012., odnosno druga generacija “zlatne” Toyote, dizajnerski je daleko od prethodne, s nebrojeno manje poveznica od prvog Aurisa u odnosu na Corollu. Novi Auris je dulji 30, a niži 55 mm, što ga čini najnižim, a s duljinom manjom od 4,3 m, ovo je jedan od najkompaktnijih automobila u kategoriji.

Smion, izražajan dizajn, u potpunosti je u skladu s namjerama Toyote, a to je ofenziva u tržišnom C segmentu. Iako je taj segment u Europi u prva dva mjeseca 2013. zabilježio pad od 10 %, u odnosu na isto razdoblje 2012., Auris je model s najvećim rastom, od čak 48%. Zanimljivo, 50 % prodanih modela je s hibridnim pogonom, dok se za hrvatsko tržište predviđa ipak najviše prodati onish s 1,4-litrenim turbo dieselom. No, da su predviđanja samo prognoza i ne moraju uvijek biti točna govori podatak o Toyotinim predviđanjima uoči starta prodaje koja su ravnomjerno raspodjelila po trećinu za benzinski, diesel i hibridni pogon.

Nova generacija Aurisa je dinamičnije vozilo od svog prethodnika, zahvaljujući smanjnoj ukupnoj masi za 40 kg, sniženom težištu automobila i poboljšanoj aerodinamici. Sve zajedno je naravno utjecalo i na smanjenje potrošnje goriva, prosječno 13 %

Isprobali smo verziju s dvolitrenim turbo diesel motorom, koji nakon 01. srpnja, radi drukčijeg obračuna državnih davanja, pojeftinjuje 7.300 kn.

Dvolitreni turbo diesel, maksimalne snage 124 KS poboljšan je kako bi bio učinkovitiji od prethodnog, odnosno ponudio jednaku snagu uz manju potrošnju i emisiju štetnih plinova. Uz ovaj motor serijski dolazi Stop & Start sustav, dok je kod manjeg diesel-a on dio dodatne opreme.

U vožnji se novi Auris ponaša primjereno kategoriji vozila kojoj pripada. Moramo pohvaliti tih i miran rad motora te općenito solidnu zvučnu izolaciju, no očekivali smo malo više od 124 KS. Nije nedovoljno i prosječna potrošnja od 6,4 l na 100 km je za dvolitreni motor ono što opravdava i potvrđuje spomenuta poboljšanja.

Unutrašnjos nije toliko atraktivna kao vanjština, odnosno nedostaje kvalitetnija povezanost s vanjskim dizajnom. Sve jest na svojem mjestu i bolji paketi opreme nude stvarno mnogo, no izgleda malo zastarjelo pa je ovo automobil koji prvenstveno privlači pazžnju svojim vanjskim izgledom. Čak se i dodirni ekran izgubi u grubim linijama pa taj, relativno nov dio tehnologije u autoindustriji ne izgleda dovoljno atraktivno, kako to zna biti kod nekih drugih proizvođača, u nekim drugim modelima.

Prostor na sjedalima je primjeren, no stražnja nisu dovoljno udobna za dulja putovanja pa smo tu malo razočarani.

Novi Auris je automobil kojim Toyota nastavlja pozitivan diajnerski smjer i uz peterogodišnje jamstvo bez ograničenja kilometara te implementaciju novih tehnoloških rješenja primjerenih vremenu u kojem živimo sigurno će privući kupce.

U Hrvatskoj se Toyotina vozila nude po konkurentnim cijenama, a pojedini modeli, poput ovog testnog će za koji dan, kao što rekosmo, pojeftiniti. Ono što Toyotu dodatno izdvaja od konkurencije su hibridni modeli pa se tako i Auris nudi s tim, proslavljenim ekološkim pogonom, što svakako treba uzeti u obzir prilikom odabira. Auris Hybrid pojeftinjuje čak 28.000 kn.

Drugim riječima, Toyota ima tradiciju, tehnologiju, imidž i potrebnu kvalitetu koju jamči jamstvom bez ograničenja kilometara.

Novi Auris je do sad najatraktivniji Toyotin primjerak u tržišnom C segmentu i ako vam je dizajn unutrašnjosti dovoljan, svakako jedan od najzanimljivijih automobila segmenta na hrvatskom tržištu. Pogotovo nakon 01. srpnja 2013.

Tags: /