Testovi / Toyota

Toyota Aygo x-clusiv

Toyota Aygo x-clusivKada imate na tržištu automobil iste generacije punih 9 godina i ako znamo da se radi o malom gradskom automobilu, dakle velikoserijskom proizvodu u kategoriji u kojoj vlada prilično jaka konkurencija, onda se možete hvaliti uspjehom. Upravo takva je Toyota Aygo.

Radi se o suradnji Toyote i PSA grupe, koja je 2005. godine iznjedrila 3 gradska mališana: Toyotu Aygo, Citroën C1 i Peugeot 107. Iznimno popularne automobile, koji su tada plijenili dizajnom, štedjivošću, prostranošću i, kasnije se pokazalo, iznimnom kvalitetom. Naime, 2009. je ove automobile Njamački auto klub postavio na sam vrh kategorije po pouzdanosti u rangu rabljenih vozila starosti od jedne do četiri godine.

U međuvremenu je automobilska industrija dobila pravi zamah i rapidno krenula s implementacijom novih tehnologija, s ciljem proizvodnje štedljivijih, ekološkijih, ali i komfornijih automobila koji su sve više povezani s internetom i tzv. pametnim telefonima.

Upravo zato, došlo je vrijeme za promjenu, za novu generaciju Toyote Aygo, odnosno, spomenutog trija.

Aygo, kao baza svih modela (u prošloj generaciji se nije skrivao natpis Toyota na motoru) je u novoj generaciji, u odnosu na “blizance” najsportskijeg, možemo reći, vrlo agresivnoh izgleda, zahvaljujući oštrim linijama prednjeg kraja, u obliku velikog slova X, čiji krakovi se protežu do rubova vozila. Dizajn koji će se svidjeti mlađim kupcima, a uz mogućnost odabira raznih kombinacija boja, učiniti automobil mamcem za poglede ostalih sudionika u prometu, odnosno prolaznika. Upravo spomenuti X je nit vodilja i u paketima opreme, koji nose nazive: x, x-play, x-cite, x-clusiv i x-wave, a svima je zajednički motor. Naime, u ponudi je samo jedan, benzinski motor, a što se pogonskog sklopa tiče, možete birati ručni ili automatski mjenjač.

Radi se o provjerenom i pouzdanom motoru iz prethodne generacije, koji je sada još štedljiviji pa je emisija CO2 samo 95 g/km za ručni, odnosno 97 g/km za automatski mjenjač.

Isprobali smo model s x-clusiv paketom opreme, koji dolazi, kao što i sam naziv asocira jedinstvenoj kombinaciji boja i elemenata komfora. Karoserija je metalik crna, a X i pripadajući detalji u sjajnoj srebrnoj boji, crni naplatci od lake legure strojno su obrađeni kako bi imali jednak kontrast poput keroserije, a od elemenata komfora treba spomenuti automatski klima uređaj, elektro-podesiva bočna zrcala te dodirni ekran multimedia uređaja. Spreman je za navigaciju, koja je na popisu dodatne opreme.

U vožnji je novi Aygo, poput svog prethodnika, dovoljno živahan, a dorade na motoru i mjenjaču s ciljem smanjenja potrošnje nisu narušile performanse. Naprotiv, stiče se dojam da se radi o ozbiljnijem, odnosno, automobilu više kategorije pa svakim pređenim kilometrom dobivate dojam da vam veći automobil od ovoga ne treba.

Novi Aygo je, evo, nakon punih 9 uspješnih godina na tržištu prethodne generacije, ponovno atraktivan automobil, poput spomenutog prethodnika u ono doba pa vjerujemo da je ovo nastavak priče o uspjehu.

Atraktivan, štedljiv, za kategoriju vrlo komforan i bogato opremljen. Treba li više?

Početna cijena je 68.900 kn, a x-clusiv s ručnim mjenjačem košta 85.567 kn.

Tags: / /