Testovi / Toyota

Toyota Verso

Toyota je u prethodnoj generaciji modela Verso pronašla pravu mjeru za monovolumen. Naime, do 2009. godine postojala su dva monovolumena koja su jedan drugome oduzimala dio tržišnog kolača: Corolla Verso i Avensis Verso. Verso, kao Toyotin naziv za monovolumen, a ispred njega naziv modela na čijoj osnovi je proizveden, što je automatski govorilo i o veličini automobila. Nakon toga na tržište dolazi monovolumen s dimanzijama između spomenuta dva modela i od tada se zove samo Verso, a dostupan je u izvedbi s pet ili sedam sjedala.

Druga generacija Versa je u potpunosti u skladu s današnjim dizajnerskim pravcem Toyote. Drastična je to promjena u odnosu na stari model. Oštre linije dominiraju prednjim krajem, koji zrači agresivnošću. Automobil sprijeda izgleda ljuto, opasno. Kromirani dijelovi neodoljivo podsjećaju na samurajske mačeve, čime Toyota spaja moderno i tradicionalno.

Zanimljiv pristup, obzirom da se radi o obiteljskom automobilu.

Bokovi su čistih površina i smirenih linija, što do stražnjeg kraja u potpunosti anulira sportski dojam koji ostavlja prednji kraj. Kao da nam Toyota želi poručiti: ovo je vozački automobil koj će vama pružiti zabavu vožnje, a vašoj obitelji komfor i ugodu putovanja. Dobro izveden spoj, zbog kojeg automobil izvana izgleda, za ovu kategoriju, privlačno.

U unutrašnjosti se sve vrti oko centralne konzole pa je sve na dohvat desne ruke, od relativno visoko postavljene ručice mjenjača, preko klima uređaja do Touch&Go multimedijalnog sustava. Iznad svega, nalazi se instrument ploča, što je više, manje uobičajeno rješenje za monovolumen. Stilski je sve dotjerano i izgleda moderno, u skladu s vanjštinom.

Ponovno kombinacija sportskog i smirujućeg, udobnog.

Ponuda motora, prema zapremini, sastoji od dva atmosferska benzinska i dva turbo diesel-a. Benzinci imaju 1,6 i 1,8 l, a turbo diesel-i dvije i 2,2 l. Raspon snaga je od 124 do 177 KS).

Isprobali smo najjači motor u kombinaciji s automatskim šesterobrzinskim mjenjačem. 2,2-litreni turbo diesel ima snagu 177 KS, a klasičan automatski mjenjač sa šest brzina je zanimljiv odabir za marku koja kod benzinskih modela koristi uglavnom CVT mjenjač. Iako ljubitelji automatika, ovog puta moramo reći da ova kombinacija nije najbolje rješenje. Automatski mjenjač je spor i narušava performanse te podiže prosječnu potrošnju goriva iznad 8,5 l na 100 km pa kod ovog modela preporučamo jedan od slabijih motora, ali s ručnim mjenjačem, iako se radi o monovolumenu, gdje je naglasak na komforu i ugodi vožnje cijele obitelji.

Ostalo je sve korektno. Dobar ovjes, kočnice, prostrana unutrašnjost, koja omogućuje treći red sjedala, koja će poslužiti za kraća putovanja. Spuštena, pretvaraju se u ravan pod prtljažnika i još kad tome dodamo petogodišnje jamstvo s neograničenim brojem kilometara, evo zanimljivog automobila u kategoriji srednje velikih monovolumena.

Tags: /