Testovi / Toyota

Toyota Verso

Nekoć je obiteljski automobil bio karavan, nakon toga su sve popularniji postali monovolumenski oblici većih ili manjih dimenzija pa je i Toyota kroz povijest proizvodila takva vozila. Možemo reći da je tražila idealnu mjeru za moderno obiteljsko vozilo. Naime u ne tako davnoj povijesti ove iznimno uspješne svjetske marke postojala su dva monovolumena koja su jedan drugome oduzimala dio tržišnog kolača: Corolla Verso i Avensis Verso. Verso, kao Toyotin naziv za monovolumen, a ipred njega naziv modela na čijoj osnovi je proizveden, što je automatski govorilo i o veličini automobila. Danas postoji, umjesto spomenutih, jedan model, naziva Verso, s dimenzijama, negdje između. Od tuda zaključak da su pokušavali naći idealnu mjeru.

Toyota Verso je, jedini monovolumen u ponudi ove marke na hrvatskom tržištu. 2010. je proglašen najsigurnijim automobilom u kategorij.

Ponuda motora sastoji se od dva atmosferska benzinska i dva turbo diesel-a. Benzinci su zapremina 1,6 i 1,8 l dok su motori pogonjeni plinskim uljem zapremina 2 i 2,2 l. Raspon maksimalnih snaga je od 93 do 130 kW.

Vozili smo model s dvolitrenim turbo diesel motorom maksimalne snage 93 kW (126 KS), što jest najslabiji motor u ponudi, ali i više nego dovoljan za ovakvu vrstu automobila. Jedini problem je prevelika razlika u cijeni u odnosu na benzinski motor usporedive snage od 30.172 kn pa je ušteda koju donosi manja potrošnja turbo diesel-a isplativa tek nakon, prema gruboj procjeni, 150.000 km. Ako je ovo automobil s kojim ćete prevaliti ogromnu količinu kilometara, onda je to isplativa investicija, jer ne zaboravimo, Toyota nudi peterogodišnje jamstvo s neograničenim kilometrima.

Verso je, rekosmo nešto veći model od prethodnika, Corolle Verso, no i dalje je to automobil napravljen na istoj platformi, što zaboravite kad sjednete u automobil jer vam se čini daleko većim nego što jest. Dojam prostranog monovolumena i stvarna praktičnost upotrebe prostora je upravo ono zbog čega se kupuju ovakvi automobili pa je izbacivanje Corolle iz naziva opravdano. S duljinom ispod 4,5 m Verso ima dovoljno kompaktne dimenzije, ali i iznimno prostranu kabinu koja ostavlja dojam vožnje u velikom monovolumenu. Drugim riječima, veće od ovoga stvarno nije potrebno.

Novi paket opreme Family nudi aluminijske naplatke i tempomat kao besplatne dodatke na standardni paket Luna i to je taman ono što je paketu Luna nedostajalo da bismo ga mogli nazvati optimalnim jer sadrži automatski klima uređaj, Touch & Go multimedia sustav i da sad ne nabrajamo sve ostalo što možete provjeriti na web stranicama tvrtke Toyota Hrvatska.

Ponašanje u vožnji je u rangu ostalih Toyotinih automobila, što znači solidno i primjereno vrsti vozila.

Cijena? Dobro razmislite koliko kilometara radite godišnje jer je velika razlika između benzinskih i turbo diesel motroa. Što se kilometara tiče, Toyoti je potpuno svejedno i daje vam 5 godina jamstva s neograničenom kilometražom pa je odabir stvarno vaš.

Tags: /