Testovi / Toyota

Toyota Yaris Sport

Toyota Yaris više nije ženski automobil. To je rečenica koja sažima sve dizajnerske promjene treće generacije Toyotinog predstavnika u tržišnom B segmentu, kategoriji gradskih automobila.

Oštre linije manjeg, ali i skupljeg modela IQ, možemo primijetiti i na novom Yarisu i izvana i iznutra, čime su sve zamjerke koje smo spomenuli, predstavivši vam drugu generaciju u lipnju 2009. godine, sada ispravljene. Novi Yaris sada će se podjednako svidjeti i ženskoj i muškoj populaciji, za razliku od prve dvije generacije, gdje su kao kupci dominirale mlađe žene. Testni model, s opremom naziva Sport, posebno bi se trebao svidjeti mlađim muškarcima. Primjećujete često spominjanje “mlađim”. Da, Toyota Yaris pokazuje tu svoju orijentaciju novim generacijama kupaca, ne samo izgledom, već i opremom, odnosno implementacijom interneta u audio-video sustav. Čak je i kamera za pomoć pri parkiranju dio serijske opreme već od trećeg, od pet mogućih paketa opreme, što ne viđamo niti u mnogo većim i skupljim automobilima.

Sve ono za što mislimo da bi odavno trebalo biti sastavni dio serijske opreme sada konačno vidimo u automobilu nižeg cjenovnog razreda i nadamo se da je ovo samo početak i primjer koji će slijediti ostali proizvođači. Naime, zar nije glupo da su nam mobiteli opremljeniji od automobila i da nam se ista oprema, poput kamera, spajanja na internet, navigacije i sličnih tehnoloških pomagala koje odavno koristimo u svojim mobitelima, u automobilima pokušava “uvaljati” kao nešto užasno skupo i luksuzno? Dakle, novi Yaris je, za razliku od mnogih, automobil primjeren vremenu u kojem živimo.

Testni model imao je 1,33-litreni benzinski motor koji u novom modelu troši nešto manje od prethodnog i s prosječnom potrošnjom od 6,8 l na 100 km je za svaku preporuku. Maksimalnih 73 kW (99 KS) je za gradski automobil i više nego dovoljno, a rekosmo potrošnja je u razini nekih diesel motora. Osim ovoga, možete kupiti Yaris sa slabijim jednolitrenim benzinskim motorom, maksimalne snage 51 kW (69 KS) i 1,4-litrenim turbo diesel-om, maksimalne snage 66 kW (90 KS). Obzirom da je najjači motor u sredini po cijeni, a troši stvarno malo, onda je jasno da je baš taj testni i najbolji.

Oprema naziva Sport, a namjerno govorimo “naziva Sport”, jer bi za prave sportske performanse ipak trebao jači motor, ima nešto tvrđi ovjes i za jedan broj veće aluminijske naplatke pa osjetite loše ceste, ali s druge strane nudi taj, nazovimo ga ponovno, “Sportski” osjećaj u vožnji. Osjetna je to razlika od prethodne generacije kojoj smo zamjerili da ima malo premekan ovjes. Drago nam je da nas slušaju u Japanu.

Jedina zamjerka novom Yarisu je činjanica da svi sigurnosni elementi nisu sastavni dio serijske opreme pa kod računanja, vama zanimljive opcije, obavezno dodajte 650 eura za Safety Pack, koji sadrži VSC+TRC, bočne zračne zavjese i zračni jastuk za koljena vozača.