Vijesti

Toyota Yaris – više od redizajna

2014 Toyota YarisPredstavljanje redizajniranog Yarisa za 2014. predstavlja važan događaj u povijesti Toyota Motor Europe. Naime, po prvi puta su “Odjel za planiranje, istraživanje i razvoj proizvoda” iz Bruxellesa i “Europski dizajn centar” iz Nice radili zajedno na proizvodu koji će se isporučivati i izvan granica Europe.

Rad stručnjaka u Belgiji i Francuskoj na opsežno izmijenjenim elementima Yarisa 2014 ( vanjski dizajn, dizajn interijera i platforma) u potpunosti će se primijeniti i na nekoliko verzija modela Vitz koji se proizvodi u Japanu. Ovaj primjer razmjene znanja je, za Toyota Motor Europe, prva opipljiva primjena novog načina razmišljanja, kakvog zagovara Globalna Vizija koju je 2011. predstavio Akio Toyoda.

Za Alessandra Massimina, voditelja projekta Toyote Yaris u Bruxellesu, cilj je bio jasan: ”Trenutni model Yarisa već zadovoljava osnovne zahtjeve kupaca modela iz B segmenta: njegov kompaktni oblik u odnosu na prostranost, funkcionalni aspekti i inovativna oprema, te posebno multimedijski sustav i stražnja kamera. Naše ankete i vrlo pozitivan odgovor na hibridnu izvedbu uvjerili su nas da krenemo prema agresivnijem stilu i povećanju ukupne dinamičnosti automobila, kako u smislu dizajna tako i u smislu užitka u vožnji. Koristeći ovo kao naš cilj, uspjeli smo usko surađivati s Dizajnerskim centrom i odjelom istraživanja i razvoja kako bi stvorili novi Yaris.”.

Elvio D’Aprile, zadužen za dizajn modela Yaris za 2014., rekao je: ”B segment je možda najkonkurentniji segment u Europi. Morali smo stvoriti nešto što se doista ističe u gomili. Stoga su naši ciljevi uključivali izbjegavanje stereotipa B segmenta, harmoniziranje ukupnog stila sa svim izvedbama pogona i pokušaj da budemo različiti od konkurenata.”

Pierre Romeo, zadužen za dizajn unutrašnjosti modela Yaris za 2014., rekao je: ”Novi dizajn unutrašnjosti je rezultat tri ključna cilja koji su pak rezultat povratnih informacija klijenata: prvo, unaprijediti osjećaj prostranosti i dinamičnosti u kabini; drugo, poboljšati osjetilnu kvalitetu ambijenta; i treće, kombinirati ukupnu vizualnu jednostavnost s unaprijeđenim varijacijama boja i više profinjenom završnom obradom.”

Središnja konzola podignuta je za 23 mm kako bi se smanjila dužina ručice mjenjača za 30 mm, što osigurava bolju ergonomiju promjene brzina, a uz to je dodan i pretinac. Povećana je dijagonala dodirnog zaslona najnovijih Toyota Touch 2 multimedijskih sustava, sa 6,1” na 7”. To vizualno naglašava jednu od Yarisovih jedinstvenih značajki.

Yaris za 2014. može se pohvaliti ponudom potpuno novih presvlaka sjedala s novim dezenom tkanine i bojom za svaki paket opreme. Razlika između paketa opreme dodatno je istaknuta većim brojem unutrašnjih kombinacija boja; crvena, bež i crna unutrašnjost sada nadopunjuju postojeću sivu/tamno sivu unutrašnjost.

Model Yaris za 2014. nudi 4 pogonska sustava, dva benzinska, jedan dieselski i jedan hibridni. Ovaj zadnji, na kojega već otpada trećina prodaje ovog modela, prilagođen je kako bi bio sukladan Euro 6 normi emisije, te se može pohvaliti postavkama koje su omogućile da njegove CO2 emisije budu još niže, 75 g/km u odnosu na 79 g/km. Ekstremno učinkovit (3,3 l/100 km) i čist (skoro nulta razina emisija dušičnih oksida i čestica), ovaj pogonski sklop u B segmentu nudi jedinstvene kvalitete. Ovaj hibridni Yaris ističe se po svom tihom radu, udobnosti i lakom upravljanju, pogotovo u urbanim područjima u kojima hibridni sustav omogućuje vožnju automobila samo na električki pogon ili uz ograničenu – a time i tihu – uporabu benzinskog motora. Automatski mjenjač osigurava uglađenu vožnju bez trzanja, što omogućuje ugodno i samopouzdano iskustvo vožnje, kako za vozača, tako i za putnike.

Yaris Hybrid je pokretan 4-cilindričnim benzinskim motorom s Atkinsonovim ciklusom, zapremine 1497 cm3. Ovaj motor je 50 mm kraći od 1.8 litrenog motora u modelu Prius i također 17 kg lakši. Motor uključuje hlađeni sustav kruženja ispušnih plinova (EGR), električku pumpu za vodu, pogonski lanac niskog trenja, usisni sklop napravljen od kompozitnih materijala i kompaktni ispušni sustav.

Što se tiče jednolitrenog benzinskog trocilindričnog motora, on je podvrgnut velikoj reviziji s ciljem povećanja performansi, smanjenja emisija i razine buke i vibracija. Time su CO2 emisije ove 1.0 izvedbe smanjene sa 110 na 99 g/km, te na samo 95 g/km ako se opremi sa Stop & Start sustavom.

U paru s peterostupanjskim ručnim mjenjačem, ovaj trocilindrični motor nije samo jeftin za vožnju nego i vozačima modela Yaris 1.0 omogućuje vrlo dobar osjećaj okretnog momenta, pogotovo tijekom vožnje u gradu.

Benzinski 1.33 i dieselski 1.4 motori podvrgnuti su sekundarnim modifikacijama sa ciljem smanjenja buke i vibracija: prvo, osiguravanjem bolje izolacije ispušnog sustava, drugo, ugradnjom redizajnirane moment osovine u dieselskoj inačici.

Ova dva motora spojena su sa 6-stupanjskim ručnim mjenjačima, čime je postignut idealni kompromis između performansi i potrošnje goriva. Oba omogućuju da Yaris postigne maksimalnu brzinu od 175 km/h uz potrošnju goriva u kombiniranom ciklusu od 4,8 l/100 km kod 1.33 benzinske izvedbe i 3,8 l/100 km kod 1.4 D-4D izvedbe.

Novi Yaris za 2014. uključuje sveobuhvatna poboljšanja, potaknuta povratnim informacijama kupaca, koja uključuju unaprijeđenu udobnost i upravljanje sa značajnim smanjenjem buke, vibracija i grubosti (NVH). Serkan Karaman, viši rukovoditelj TME odjela istraživanja i razvoja, rekao je: ”Po prvi put u povijesti Europskog odjela za istraživanja i razvoj proveli smo inicijativu i napravili važne promjene platforme vozila u smislu dinamike vožnje koje nadilaze granice pukog faceliftinga.”

Novi Yaris konstruiran je s krućom strukturom gornjeg i donjeg dijela karoserije, što osigurava više direktan i linearni odziv na pokrete upravljačem, pružajući udobniju vožnju uz istovremeno zadržavanje uravnotežene kontrole karoserije.

Stražnji ovjes je redizajniran i uključuje novi, krući torzijski stabilizator u kombinaciji s mekšim spiralnim oprugama i novim dugačkim poliuretanom presvučenim stopicama. To poboljšava udobnost vožnje uz zadržavanje dobre kontrole naginjanja karoserije, te također unaprjeđuje odnos držanja ceste prednje i stražnje osovine vozila, i time smanjuje tendenciju prema efektu podupravljanja.

Prednji ovjes također uključuje mekše spiralne opruge za postizanje veće udobnosti vožnje. Istovremeno, ugradnja amortizera s povratnom oprugom povećava otpornost karoserije na naginjanje, čime se poboljšava upravljanje i smanjuje naginjanje karoserije u zavojima. Uz to, nova tehnologija ventila prednjih i stražnjih amortizera smanjuje prijenos vibracija sa ceste i dodatno poboljšava kvalitetu vožnje novog Yarisa bez kompromitiranja njegove agilnosti upravljanja.

Na kraju, nova kontrolna logika električkog servo sustava upravljanja iskorištava ovu krutost karoserije i unaprjeđenja ovjesa kako bi vozačima ponudio značajno bolji osjećaj upravljanja, odziv i preciznost, za više aktivnije iskustvo vožnje.

Očekivana početna cijena u Hrvatskoj je 79.900 kn, a početak prodaje predviđen je za drugu polovicu kolovoza.

Tags: / /