Vijesti

Tri godine pilot projekta “One Tonne Life”, koji nudi klimatski optimiziran životni stil

One Tonne LifeTri godine od završetka inovativnog “One Tone Life” projekta, kojeg su provele kompanije A-hus, Vatenfall i Volvo, projekt je nadahnuo brojne obitelji da odaberu klimatski optimiziran životni stil što ga je navedeni projekt propagirao. Jedna od tih obitelji je i Jogensjö, čiji otac Jon, majka Tina i sin Nils, uživaju u ugodnoj, ekološki dizajniranoj kući, koja je bila u srcu koncepta “života od jedne tone.”

“Oduvijek smo poštivali životni okoliš, ali još uvijek smo ugodno iznenađeni kako je lako voditi ugodan i klimatski učinkovit životni stil, kada posvećenost zaštiti okoliša ukomponirate s modernom tehnologijom,” ističe Tina Jogensjö, zaposlenica Unicef-a.

Projekt “života od jedne tone” privukao je mnogo pažnje tijekom 2010. i 2011. godine. Projekt je bio rezultat suradnje kompanija A-hus, Vattenfall i Volvo, koje su zajedno sa specijaliziranim partnerima ICA i Siemens stvorili ekološki osviješteno domaćinstvo za obitelj Lindell (otac Nils, majka Alicja i djeca Hannah i Jonathan), a koja je svoj dom iz 70-tih godina prošlog stoljeća te dva 10 godina stara automobila zamijenila potpuno novom, klimatski optimiziranom drvenom vilom (djelo kompanije A-hus) i električnim Volvom C30. Kompanija Vattenfall snabdijevala je domaćinstvo obnovljivom energijom i tehnologijom, dok su specijalizirani partneri ICA i Siemens bili zaduženi za hranu i kućanske aparate. Na kraju projekta, Lindellovi su prosječnu emisiju ugljičnog dioksida smanjili sa 7,3 tone, na samo 1,5 tona godišnje.

One Tonne Life“Bili smo jako zainteresirani, te smo preko medija pažljivo pratili tijek projekta. Smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 80 posto pokazalo je da je kroz pravu motivaciju, znanje i tehnologiju, moguće napraviti veliku razliku. Procijenili smo da možemo prepoloviti emisiju ugljičnog dioksida prosječne švedske obitelji, bez kompromisa po pitanju kvalitete života,” napominje Tina Jogensjö.

Obitelj Jogensjö odmah se zaljubila u dizajn, prostranost i interijer ekološki ustrojene kuće, te je bez puno razmišljanja napustila stan u centru Stockholma. Obitelj se fokusirala na vođenje energetski učinkovitog života u vili od 155 kvadratnih metara, koju je dizajnirao Gert Wingårdh, a izgradila kompanija A-hus.

“Bili smo u mogućnosti voditi normalan život u predgrađu, a bonus je bila činjenica da živimo u klimatski najefikasnijoj kući u Švedskoj,” ističe Tina.

Vattenfallov EnergyWatch mjerač elektriciteta i Smart Plug utičnice, omogućile su obitelji veću kontrolu potrošnje električne energije. Dodatni elektricitet, dobijen od solarnih panela na krovu i fasadi, prodavao se elektroenergetskoj kompaniji.

“Kuća je sama po sebi maksimalno energetski učinkovita. Ipak, biti u mogućnosti mjeriti potrošnju energije u realnom vremenu, te otkriti nove opcije za uštedu je sjajno. Tako smo otkrili da se Jon zaista predugo tušira, ali na sreću imali smo termalne kolektore na krovu garaže koji su osigurali dovoljno tople vode u svakom trenutku.”

One Tonne LifeObitelj je testirala i inovativni Volvo V60 Plug-in Hybrid kojeg su punili koristeći posebno dizajniranu Vatenfall stanicu za punjenje. Tina Jogensjö je do posla i nazad u centar Stockholma išla električnim biciklom, dok je hibridni Volvo karavan korišten za posjete prijateljima i vikend putovanja.

“Biti u mogućnosti voziti udoban i prostran obiteljski automobili, pokretan solarnim elektricitetom prikupljenim uz pomoć kuće stvarno je super. Domet od 50 km znači da sam mogla svakodnevni odlazak na posao i povratak kući obaviti bez da se dizelski motor morao upaliti. A priključiti automobil na kućni punjač mnogo je jednostavnije od odlaska na benzinsku pumpu,” ističe Tina.

“Meni se svidjelo što sam svaki put pokušavao što više kilometara preći samo na struju, što znači da sam razvio miran i učinkovit stil vožnje,” napominje Jon.