Testovi / Volkswagen

VW Crafter

U vrijeme ne baš bajne situacije za automobilsku industriju, koja tek daje naznake izlaska iz krize, Volkswagen Crafter je na svjetskom tržištu, u periodu od siječnja do studenog ove godine, zabilježio rast prodaje od čak 27,3 %. Obzirom da se radi o vozilu koje je na tržištu od 2006. godine, a ne o nekom novom modelu, ovaj podatak je posebno snažan. Ako pak znamo da se radi o dostavnom vozilu nosivosti od 3 do 5 t, onda je ovaj podatak još zanimljiviji jer govori o rastu gospodarstva općenito. Drugim riječima, sve je veća potreba za prijevozom roba što nas posebno veseli. Na žalost, ovo se ne odnosi na hrvatsko tržište, no pozitivni pomaci na svjetskom nam daju nadu.

Isprobali smo manji furgon, od nekoliko mogućih izvedbi najvećeg Volkswagenovog dostavnog vozila. Redizajniran 2011. godine, Crafter stvarno izgleda moćno. Čak i u manjoj izvedbi koju je moguće voziti s B kategorijom.

Craftera je moguće naručiti kao furgon, kombi, kamionet ili samo šasiju. To daje nebrojene mogućnosti konfiguracije vozila ovisno o vašim potrebama, odnosno poslu kojim se bavi vaša tvrtka. Redizajn je donjeo i promjenu ponude motora. Comon Rail turbo diesel smanjene zapremine s 2,5 na 2 l nudi ekonomičniju vožnju, ali ne nauštrb peformansi. Naime, unatoč smanjenju obujma, snaga je ostala ista, u rasponu od 80 do 120 kW, ovisno o modelu koji odaberete, a potrošnja je smanjena za 1,2 do 2,1 l na 100 km.

Uštede u potrošnji postignute su, osim smanjenim obujmom, upotrebom tehnologija poznatih iz osobnog programa. Objedinjene pod naziv BlueMotion, sadrže start/stop sustav, rekuperacijski sustav kojim se iskorištava energija oslobođena prilikom kočenja, posebno podešene prijenosne odnose te preporuku za promjenu brzine, označenu na instrument ploči.

Uz sve navedno, smanjeni su troškovi servisa pa kad sve zbrojimo novi Crafter je isplativiji nego ikad. Odnosno, troškovi transporta su vam sada daleko niži, čime povečavate konkurentnost, odnosno profit.

Veliko vozilo nudi veliku kabinu. Ergonomski izvrsno riješen raspored potrebnih elemanata za svakodnevnu sigurnu i udobno vožnju te, što je posebno važno, za smanjenje umora prilikom duge vožnje, daju Crafteru još jednu prednost pred sličnim ili manjim transportnim vozilima. Iako izgleda poput osobnog vozila, unutrašnjost kabine je napravljena od posebno izdržljivih materijala, što znači da će Crafter izdržati dugu eksploataciju, zadržavajući jednak komfor vozača, dugi niz godina.

Nakon kratkog privikavanja na impozantne dimenzije vozila, uživali smo u vožnji, kao u Volkswagenovoj limuzini. Izvrsna zvučna izolacija dodatno je doprinjela ugodi vožnje, a tovarni prostor u kojem možete organiziratu manji tulum je nama ispao zanimljiv dodatak, a u realnosti je ono zbog čega se ovakav vozila kupuju.

Novi Crafter nudi puno, i nudi više od prethodnog modela. Uostalom prodajni rezultati s početka priče govore dovoljno.