Vijesti

Volkswagen koncern ulaže u nove proizvode, inovativne tehnologije i globalnu prisutnost

Volkswagen XL SportTijekom sljedećih pet godina Volkswagen koncern u području razvoja automobila planira uložiti ukupno 85,6 milijardi eura u nove modele, inovativne tehnologije i svoju globalnu prisutnost. Oko dvije trećine ukupnih ulaganja predviđeno je za razvoj sve učinkovitijih vozila, pogona i ekološki prihvatljiviju proizvodnju.

“Nastavljamo s ulaganjem dalje u budućnost kako bismo postali vodeći ekološki i ekonomski koncern u automobilskoj industriji u ekološkom i gospodarskom smislu – s najboljim i najodrživijim proizvodima.”, rekao je prof. dr. Martin Winterkorn, predsjednik uprave tvrtke Volkswagen AG, u Wolfsburgu te dodao: “Velika očekivanja od automobilske industrije u pogledu inovacija i sve strože zakonodavstvo s obzirom na emisije CO2 zahtijevaju i u budućnosti visoke troškove razvoja. Mi kao koncern imamo mogućnost i financijsku stabilnost za daljnje povećanje našeg vodstva u pogledu tehnologije i ostvarivanje naših ciljeva za 2018. godinu.”

Kapitalna ulaganja u području razvoja automobila iznose 64,3 milijarde eura. Ukupno se za cijelo razdoblje planiranja nalaze na razini plana koji je donesen prošle godine za razdoblje od 2014. do 2018. godine.

“Učinkovitost za nas nije nebitna, ona znači da ćemo kapitalna ulaganja u području razvoja automobila tijekom kompletnog razdoblja planiranja održati na jednakoj razini – unatoč sve većim zahtjevima i daljnjem planiranom razvoju.”, rekao je Winterkorn.

Kvota kapitalnih ulaganja će se u razdoblju od 2015. do 2019. godine zadržati na konkurentnoj razini između 6 i 7 %.

Uz kapitalna ulaganja plan također uključuje 21,9 milijardi eura kapitaliziranih troškova razvoja i prihod od prodaje imovine od 0,6 milijardi eura te neto ulaganja u financijsku imovinu. Kapitalizirani troškovi razvoja odražavaju između ostalog troškove koji se koriste u procesu proizvodnje povezano s ispunjavanjem propisa u pogledu okoliša i proširenje, odnosno obnovu palete modela.

Više od polovice kapitalnih ulaganja (oko 56 %) realizira se u Njemačkoj.

“S ovim programom ulaganja ponovno se sasvim jasno zalažemo za naše domaće tvornice i djelatnike. Naših 28 njemačkih proizvodnih lokacija predstavlja temelj koncerna: savršeno obrazovani tim i vrhunska proizvodnja su važna prednost nad konkurencijom koju želimo sačuvati.”, rekao je Winterkorn i dodao: “Na ovaj način istovremeno jačamo i širimo i našu međunarodnu prisutnost kako bismo sustavno iskoristili mogućnosti na tržištu u cijelom svijetu.”

Bernd Osterloh, predsjednik radničkog vijeća Volkswagena, rekao je: “Visina planiranih ulaganja pokazuje da Volkswagen i dalje punom snagom ulaže u svoje lokacije širom svijeta, a time i u gotovo 600.000 radnih mjesta u cijelom svijetu. Istovremeno, ta ulaganja jasno demonstriraju vjernost Njemačkoj kao lokaciji za svoje poslovanje, što ovaj koncern razlikuje od ostalih. Ta ulaganja također su razlog zašto mi kao predstavnici zaposlenika podržavamo program učinkovitosti dr. Winterkorna: ulaganje u proizvode i lokacije jedini je način dugoročno osigurati poslovanje. Kako bismo zadržali takva ulaganja zajednički želimo osigurati da se postojeća financijska sredstva još učinkovitije ulažu u budućnosti.”

Tags: /