Vijesti

Volkswagen otvara novu tvornicu u Ningbou, na jugoistoku Kine

Volkswagen koncern proširuje planirane proizvodne kapacitete i na taj način optimizira svoju joint-venture proizvodnju u Kini. Prof. dr. Martin Winterkorn, predsjednik upravnog odbora Volkswagen AG-a i prof. dr. Jochem Heizmann, član upravnog odbora Volkswagen AG-a, te predsjednik i izvršni direktor tvrtke Volkswagen Group China danas su zajedno s Hu Maoyuanom, predsjednikom tvrtke SAIC Motor Corporation Ltd. prisustvovali puštanju u promet nove tvornice Shanghai-Volkswagena u Ningbou na jugoistoku Kine. Planirani godišnji proizvodni kapacitet tvornice iznosi 300.000 jedinica.

Prof. Dr. Winterkorn je izjavio: “Ova nova, vrlo suvremena tvornica još je jedan dokaz sveobuhvatnog angažmana Volkswagen koncerna u Kini. I u Ningbou ćemo zajedno s našim partnerima preuzeti vodeću ulogu u gospodarskom i tehnološkom razvoju kineske automobilske industrije. Naš cilj je kineskim kupcima ponuditi najbolja vozila i najefikasnije tehnologije – “engineered and made in China”, a tvornica u Ningbou našim će markama koncerna omogućiti potpuno iscrpljivanje velikog tržišnog potencijala na jugu i zapadu Šangaja.”

Prof. Dr. Heizmann je dodao: “Činjenica da je ova vrlo suvremena tvornica izgrađena u roku od nepune dvije godine potvrđuje dobru suradnju s našim kineskim partnerima. Zahvaljujući modularnoj platformi MQB u novoj tvornici u Ningbou od sada ćemo svoje nove, inovativne proizvode u još kraćem roku moći ponuditi kineskim kupcima. Osim toga je Ningbo jedna od tvornica Volkswagen koncerna s najboljim sustavom zaštite okoliša.”

U tvornici Ningbo, koja je smještena otprilike 150 kilometara južno od Antinga (u regiji Šangaja) otvorit će se 5.700 novih radnih mjesta. Uz vlastiti pogon za prešanje, proizvodnju karoserije, lakiranje i završnu montažu ova tvornica postiže ukupni proizvodni kapacitet od 300.000 vozila godišnje. Proizvodnja u Ningbou započinje s novom Škodom Superb. U sljedećem koraku proizvodit će se Volkswagen i Škoda modeli na osnovu modularne platforme MQB.

Volkswagen u Kini postavlja nova mjerila održivog razvoja i zaštite resursa u proizvodnji automobila. Napredni postupci proizvodnje i mjere poduzete u svrhu smanjenja potrošnje energije i emisije štetnih tvari, bitni su elementi ove strategije. U Ningbou vodu primjerice zagrijava para kondenzatora. Potrošnja vode u pogonu za lakiranje smanjena je za 90 posto u usporedbi s uobičajenim postupcima uz istovremeno smanjenje emisija CO2 od 15.000 tona godišnje.

Tvornica Ningbo je peta tvornica za proizvodnju automobila u vlasništvu Shanghai- Volkswagena. Trenutačno ovaj joint-venture obuhvaća tvornicu za proizvodnju automobila u Antingu, Nanjingu i u Yizhengu, u provinciji Jiangsu. U regiji Xinjiang osim toga je prije nekoliko tjedana započela proizvodnja u tvornici Urumqi. Još jedna tvornica u Changshau, u centralnoj južnoj Kini, trebala bi biti dovršena 2015. godine.

Kina je najveće tržište Volkswagen koncerna. Tijekom 2012. godine tvrtka je zajedno sa svojim partnerima Shanghai-Volkswagen i FAW-Volkswagen kupcima u Kini isporučila ukupno 2,81 milijuna vozila. U prvih devet mjeseci ove godine prodaja je u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine porasla otprilike 18 posto i tako se popela na 2,36 milijuna vozila. Do 2018. godine Volkswagen koncern svoj će godišnji kapacitet proizvodnje povećati na cca. četiri milijuna vozila.