Vijesti

Volvo Concept Coupe

Nadahnut suvremenim skandinavskim životnim stilom i dizajnom, kao i legendarnim elementima iz Volvo prošlosti, novi elegantni Volvo Concept Coupe prvi je od tri konceptna automobila koji otkrivaju dizajnerske mogućnosti što ih nudi nova podesiva SPA arhitektura.

Nakon više od godinu dana iščekivanja, prvi dizajnerski rad novog starijeg dopredsjednika Volvo dizajna, Thomasa Ingenlatha, pokazuje kako dizajn može unijeti emocije u Volvo vozila te najavljuje novu generaciju Volvo modela koja starta 2014. godine uz obnovljeni model Volvo XC90.

“Volvo Concept Coupe nije futuristički automobil iz snova. Dizajniran je kako bi predstavio sve mogućnosti naše nove arhitekture vozila: pouzdan stav, skladne proporcije i naglašene dizajnerske detalje. Iako je nadolazeći XC90 u potpunosti drugačiji automobil od ovog konceptnog modela, kada se pojavi sljedeće godine odmah ćete primijetiti vezu s tek predstavljenim konceptom,” izjavio je Thomas Ingenlath.

Podesiva SPA platforma oslobađa Volvo dizajnere i inženjere od ograničenja koja su imale prethodne zajedničke multibrand platforme.

“Novi Volvo Concept Coupe otkriva kako bismo mogli oblikovati naše buduće automobile. Oslobođen površnog uzbuđenja drugih brendova, dodali smo emotivnu vrijednost Volvo brendu, sa staloženom ljepotom koja naglašava skandinavski dizajnerski jezik,” ističe Thomas Ingenlath.

Vizualni dojam novih proporcija najsnažniji je kada Volvo Concept Coupe gledamo sa strane. Razmak između komandne ploče i prednje osovine je produžen, a putnička kabina je blago povučena prema natrag. Nisko postavljen poklopac motora i krov te 21-inčni petokraki naplatci također doprinose dojmu elegantnog Gran Tourer automobila. Hrabar stav naglašava bočna linija koja se elegantno proteže cijelom dužinom vozila.

“Zamislite snažnu mirnoću lava. On se ne mora propeti da bi izazvao poštovanje. Čak i kada leži, on jasno daje do znanja za što je sposoban,” objašnjava Thomas Ingenlath.

Concept Coupe posjeduje brojne elemente koji uzor imaju u legendarnom Volvu P1800 iz 60-tih godina prošlog stoljeća.

“Dužnost dizajnera automobila je u tome da u dizajn novog automobila ugradi elemente koji su vitalni dio tradicije neke kompanije. P1800 je ikona Volva, prepoznatljiv po svojoj predivnoj formi i detaljima. Ipak, korištenje elemenata s modela P1800 ne znači da je u pitanju retro automobil. Koristili smo suptilne poveznice sa slavnom prošlošću, kako bismo stvorili budućnost u kojoj istinska ljepota postaje prepoznatljiv dio Volvo identiteta. To putovanje počinje s Concept Coupeom,” ističe Thomas Ingenlath.