Vijesti

Volvo pokreće pilotski projekt korištenja “cloud” tehnologija

Volvo Car Group (Volvo automobili), Švedska transportna administracija (Trafikverket) i Norveška administracija za ceste (Statens Vegvesen), udružuju snage u pilotskom projektu u kojem će automobili razmjenjivati informacije o stanju na cesti preko “cloud” tehnologija.

Pravovremene i aktualne informacije o skliskim dijelovima ceste koristit će se kako bi upozorile automobile u neposrednoj blizini, ali i službe za održavanje puteva koje na taj način postaju mnogo učinkovitije.

“Ovaj pilotski projekt jedan je od prvih praktičnih primjera komunikacije među automobilima, tj. on demonstrira kako mobilna mreža omogućava automobilima da komuniciraju međusobno i sa svojom okolinom. To može značajno doprinjeti sigurnosti u prometu. Već imamo 50 testnih vozila na cesti, a sljedeće će zime testna flota značajno porasti. Naš je cilj tehnologiju približiti krajnjim korisnicima već za nekoliko godina.” ističe Erik Israelsson, voditelj projekta inteligentnih transportnih sustava pri Volvo Cars kompaniji.

Kada testno vozilo Volva otkrije zaleđenu ili sklisku dionicu ceste, informacija se automatski šalje Volvo bazi podataka putem mreže mobilne telefonije. Svim automobilima koji se približavaju spornom području automatski se šalje upozorenje, kako bi vozači tih automobila bili spremni na pravovremenu reakciju s ciljem izbjegavanja kritične situacije. Upozorenje na sklisku podlogu na ploči s instrumentima daje signal upozorenja vozaču. Aplikacija u automobilu bit će dizajnirana kako bi prilagodila razinu upozorenja u skladu s razinom opasnosti u odnosu na brzinu kretanja i trenutno stanje ceste.

Informacija o zaleđenoj dionici šalje se i kompaniji za održavanje cesta, odnosno najbližem punktu zimske službe. Taj podatak može pomoći u boljem planiranju i izvršavanju aktivnosti na održavanju cesta, tj. pridonosi maksimalno brzoj reakciji na kritičnom području.

Volvo smatra da je održavanje integriteta krajnjih korisnika važna odrednica sustava. Informacije koje će dobijati kompanije za održavanje cesta neće uključivati podatke pojedinačnog automobila, već će to biti kolektivna informacija koja se koristi isključivo za opisivanje trenutnog stanja na cestama.

Tags: /