Vijesti

Volvo predstavio Pure Tension paviljon u Milanu

Nakon predstavljanja modela V60 Plug-in Hybrid u Italiji, Volvo je otvorio i posebni “Pure Tension” paviljon. Riječ je o specijalnom izložbenom paviljonu kojeg krasi spektakularna samostojeća struktura – zapravo prenosiva solarna postaja za punjenje prvog dizelskog plug-in hibrida na svijetu. Pure Tension paviljon je pobjednički projekt natječaja kojeg je u svibnju ove godine pokrenula kompanija Volvo Car Italia. U njemu su sudjelovali brojni arhitekti i dizajneri. Pure Tension postaja za punjenje, zajedno s automobilom, sada će biti dio svojevrsne road show prezentacije u najvećim talijanskim gradovima.

Pure Tension paviljon je prvi put predstavljen u Milanu. U svibnju ove godine, Volvo Car Italia je u suradnji s magazinom za arhitekturu i tehnologiju “The Plan” organizirala natjecanje za arhitekte i dizajnere, a sve s ciljem stvaranja izložbenog paviljona za Volvo V60 Plug-in Hybrid.

Natjecanje je privuklo preko 150 ljudi iz cijelog svijeta, a pobjednički rad djelo je Alvina Huanga iz kompanije Synthesis Design + Architecture (SDA), čiji su uredi u Los Angelesu i Londonu. Struktura se izrađivala u razdoblju od srpnja do rujna u Čikagu, pod budnim okom kompanije Fabric Images, tvrtke specijalizirane za ovaj tip dizajnerskih kreacija. Finalno sklapanje i prvo funkcionalno testiranje obavljeno je u listopadu u Bologni, u blizini glavnog ureda kompanije Volvo Car Italia.

Sa svojim jakim vizualnim nastupom, “Pure Tension” paviljon donosi osjećaj potpune mobilnosti, demonstrirajući fleksibilnost i učinkovitost hibridne tehnologije Volva. Paviljon je zapravo fleksibilna mrežna konstrukcija koju na mjestu drže šipke od ugljika, a prekrivena je fotonaponskim jedinicama koje apsorbiraju energiju sunca ili unutrašnjeg osvjetljenja. Automobil se direktno spaja s “ovojnicom” paviljona te puni svoje baterije energijom skupljenom tijekom dana.

Zbog svoje izuzetno inovativne prirode “Pure Tension” je izazvao značajan interes predstavnika Volva, pogotovo njihovog centra za nadgledanje i koncepte (smještenog u Kaliforniji), a koji u inovativnom paviljonu vidi velike potencijale.

Michele Crisci, predsjednik Volvo Car Italije sumirao je rezultate natječaja riječima: “Nagradili smo ideju koja je fantastična, jednostavna, a istovremeno i izuzetno kreativno sofisticirana. Očekivao sam projekt koji će obuhvatiti fundamentalne vrijednosti Volva; sigurnost, kvalitetu, ekologiju, funkcionalnost i dostupnost tehnologije. Ovaj projekt to ispunjava, a vidjeti ga uživo stvara novu viziju inicijalne ideje.”