Testovi / Volvo

Volvo S60 D5

Nakon dvolitrenog turbo benzinskog modela, kojeg smo vam predstavili u prosincu, vrijeme je za turbo diesel gotovo jednake maksimalne snage, Volvo S60 D5. Dvolitreni benzinski turbo motor ima jedan cilindar i 2 kW manje od 2,4-litrenog turbo diesel motora oznake D5, koji uz to ima i znatno veći zakretni moment: 420 u odnosu na 300 Nm.

Prema tvorničkim podacima, D5 ima bolje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4 desetinke sekunde, 7,8 u odnosu na 8,2 s, i prosječno, na 100km, troši 2 l goriva manje. Razlika u automatskim mjenjačima je u tome što benzinski ima tzv. Powershift, a D5 Geartronic. U prjevodu to znači da je s benzinskim motorom automatski mjenjač s dvostrukom spojkom, dok D5 ima, recimo to tako, klasični automatski mjenjač. Oba mjenjača imaju 6 brzina i mogućnost ručnog prebacivanja. Razlika u cijeni ova dva modela je 3.400 eura.

Obzirom na razliku u cijeni i neznatno lošije performanse, prema navedenim podacima, benzinski model je isplativiji svima koji godišnje ne rade puno kilometara. No, tako je to sve dok ne isprobate oba. Volvo S60 2,0T ide izvrsno sve dok ne isprobate D5 i tada se ove sitne razlike na papiru pretvaraju u velike, svima koji vole, temperamentnu, sportsku vožnju. Da, znamo da prometni propisi, koje svakako treba poštivati, nejdu u prilog takvoj vožnji, no i dalje se proizvode automobili, gotovo trkačih performansi pa možemo i iz takvog kuta gledati na pojedine modele.

Volvo S60 D5 u svakom trenutku daje do znanja da je spreman za naglo ubrzanje, bez obzira kojom brzinom vozite i mami na sve što je u pravilu zabranjeno. Tome ide u prilog i zvuk petcilindričnog turbo diesel-a, koji, prilikom ubrzanja, više liči na benzinski V8 nego na, ne pretjerano velik, diesel. Automatski mjenjač je izvrsno izveden pa uopće nemate potrebu za ručnim mjenjanjem i nakon što ste oduševljeni voznim svojstvima prebacite u Sport mod, a tada…. U tom modu su vam svi na cesti preblizu pa zaključite da je to u stvari bonus i koristite ga samo u posebnim prilikama, na zavojitim, brdovitim, pustim cestama, kada ste samo vi i vaš automobil i kada je to poseban gušt.

D5 je najjači diesel u ponudi Volva S60, dok od dvolitrenog turbo benzinca postoje dva jača, ali spomenuli smo u prozincu da, kad prebrojimo sve opcije motora i serijskih paketa opreme, dolazimo do 50 inačica pa je Volvo S60 stvarno automobil kod kojega ćete lako odabrati što vam najviše odgovara. To su trenutne opcije s hrvatskog tržišta s motorima u rasponu 110 kW (150KS) do 224 kW (304KS), dakle bez posebnih ekoloških modela.

Spomenimo još na kraju da je Volvo S60 dobitnik Srebrnog volana u izboru za HR auto 2011.

Tags: / /