Vijesti

Volvo slavi 50 godina posvećenosti sigurnosti djece

Volvo ove godine slavi 50 godina posvećenosti zaštiti najmanjih i najosjetljivijih putnika. Inovativni sigurnosni rad počeo je 1964. godine predstavljanjem prve dječje sjedalice u modelu PV 544, a posljednja inovacija iz Volvo koncept je dječje sjedalice na napuhavanje koja se jednostavno sprema u malu torbu kada je izvan upotrebe.

Razlika u anatomiji između djece i odraslih osnova je iz koje proizlazi razvoj sigurnosnih Volvo rješenja za najmlađe. Djeca nisu minijaturne izvedbe ljudi, već trebaju posebnu zaštitu prilikom vožnje u automobilu.

“Osnovni princip ostao je isti kao i prije pedeset godina. Djeca do 4 godine starosti moraju se voziti u smjeru suprotnom od smjera vožnje. Starija djeca trebala bi koristiti booster sjedalo kako bi se osiguralo pravilno funkcioniranje sigurnosnog pojasa.”, istaknula je Lotta Jakobsson, tehnički specijalist pri sigurnosnom centru Volvo Cars kompanije.

Ovo su neke od najvažnijih prekretnica u dugoj povijesti Volva u segmentu zaštite djece:

  • 1964. Prvi prototip dječije sjedalice

Nadahnut načinom na koji astronauti putuju u svemir, Bertil Aldman, doktor i profesor prometne sigurnosti na sveučilištu Chalmers, razvio je prvi prototip dječje sjedalice. Volvo je bio izravno umiješan u njen razvoj i testiranje na modelu PV544.

  • 1967. Zakretno prednje sjedalo s posebnom sjedalicom za dijete

Prva dječja sjedalica, prodavana krajnjim korisnicima, funkcionirala je putem zakretanja suvozačevog sjedala. Ovo rješenje bilo je dostupno kao opcija na tek predstavljenom modelu Volvu Amazon.

  • 1972. Prva dječja sjedalica Volva zakrenuta u suprotnom smjeru od smjera vožnje

Sjedalice za djecu, zakrenute u smjeru suprotnom od smjera vožnje stvorene su kako bi podržale vrat i pomogle pri raspršivanju energije udarca na većem području. Frontalni udarci su najčešći te izazivaju najteže ozljede.

  • 1976. Booster jastuk – još jedna Volvo inovacija

Djeca od tri do četiri godine starosti kao i starija zahvaljujući booster jastuku putuju u smjeru vožnje uz korištenje standardnog sigurnosnog pojasa. Politika Volva nalagala je da djeca na ovaj način putuju sve dok ne dosegnu 140 cm visine, odnosno ne budu oko 10 godina starosti. Korištenjem booster jastuka rizik zadobijanja ozljeda zbog nevezanja smanjuje se za 75 posto.

  • 1990. Prvi integrirani booster jastuk za djecu

Prvi integrirani booster jastuk bio je genijalna ideja, a predstavljen je u modelu 960 (srednja pozicija na stražnjoj klupi). U modelu Volvo S40 iz 1995. godine ova je opcija realizirana uz pomoć dva vanjska sjedeća mjesta na stražnjoj klupi.

  • 1999. Prvo sjedalo zakrenuto u suprotnom smjeru s ISOFIX hvatištima

Prvo rješenje za standardizirana ISOFIX sidrišta sadržavalo je dva sjedala u jednom. Svako od sjedala, jedno za dojenčad, a drugo za stariju djecu, moglo se montirati na isti ISOFIX okvir.

  • 2007. Prva na svijetu dvorazinska integrirana booster sjedalica

Integrirana dvorazinska booster sjedalica prvi je put predstavljena u modelu V70. Zahvaljujući podesivoj visini, omogućena je idealna zaštita u skladu s fizičkim osobinama djeteta. Dodani su i zatezači pojaseva prilagođeni djetetu.

  • 2014. Koncept dječje sjedalice na napuhavanje

Inovacija, koja je još uvijek u razvojnoj fazi, jednostavno se montira, odnosno skladišti u malu torbu kada je van upotrebe. To znači, da se dječja sjedalica jednostano prenosi iz automobila u automobil i ne zauzima mnogo prostora.