Vijesti

Volvo stavlja korisnike u srce debate o umreženim automobilima

Washington je ugostio vodeći industrijski forum o sigurnosnim prednostima umreženih automobila. Organiziran od ambasade Švedske i Volvo Car grupacije (Volvo automobili), ovaj seminar istražuje sigurnosne prednosti umreženih automobila i izazove koji stoje pred industrijom u postizanju vizije automobila koji samostalno voze. Elementi kao što su sigurnost, propisi, infrastruktura i utjecaj na okoliš dominirali su raspravom i privukli mnoge, kako bi razgovarali o budućnosti tehnologije koja zaokuplja sve veću pažnju vozača diljem svijeta.

Omogućiti automobilima da komuniciraju međusobno, kao i s cestovnom infrastrukturom, otvara nove fantastične mogućnosti koje omogućavaju razmjenu informacija, a sve s ciljem postizanja maksimalno udobne, ekološki održive i sigurne vožnje. Informacije o privremenim zastojima, prometnim nezgodama te nadolazećim vozilima hitne pomoći i vatrogasaca pomaže vozačima da budu prikladno informirani o stanju na putu.

Tijekom debate, Peter Mertens, stariji dopredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri kompaniji Volvo automobili istaknuo je: “Tehnologija povezanih automobila razvijat će se postupno u evolucijskom procesu, tako da će se senzori morati unaprijediti, povezivost mora biti dostupnija, a automobili moraju biti sposobni za međusobno komuniciranje kao i komunikaciju s infrastrukturom. Vrlo je važno da se fokusiramo na kupce i osiguramo da oni budu u centru naših aktivnosti, na Volvov “Stvoren za Vas” način. Na ovaj način očekujemo da kupci brzo prihvate ideju povezanih automobila.”

U Volvu vjeruju da je tehnologija umreženih automobila važan dio ambicije o značajnom smanjenju broja smrtnih slučajeva i ozbiljnih ozljeda u budućim Volvo automobilima, što je i dugoročni cilj švedskog proizvođača. U prilog tehnologiji povezanih automobila govore nepobitne činjenice: – preko 90 posto svih nezgoda u SAD-u je rezutat vozačke pogreške – 6% svih nesreća i 3% svih smrtnih slučajeva uzrokuju klizave ceste – 10% svih nesreća na raskrižjima posljedica su nepoštivanja semafora.

Volvo je ujedno proveo i prvu američku demonstraciju sustava prilagodljivog tempomata sa sustavom pomoći pri skretanju u stvarnim prometnim uvjetima. To je tehnologija koja otvara put prema autonomnoj vožnji. Na pritisak gumba tehnologija omogućava automatsko praćenje vodećeg vozila prilikom lagane vožnje. Radarski senzori i kamera pomažu automatskom održavanju razmaka od vozila ispred i održavanju smjera kretanja.

Tehnologija umreženih automobila je dodatno unaprijeđena partnerstvom Volva s Massachusetts Institute of Technology (MIT) i kompanijom HERE (nekad poznata kao NAVTEQ) iz Kalifornije, koje će svojim specifičnim opsegom djelovanja pomoći u bržoj implementaciji ovog projekta.

Tags: