Testovi / Volvo

Volvo XC60 Ocean Race

Danas vam predstavljamo Volvo XC60 Ocean Race s naglaskom na Ocean Race paket opreme, obzitrom da je Volvo XC60 još uvijek u svojoj prvoj generaciji. Podsjetimo, predstavljen je na auto salonu u Ženevi, 2008. godine. Od tada su napravljene neke promjene koje nisu vidljive na prvi pogled, a poseban naglasak je dat na usavršavanju postojećih ili uvođenju novih motora. Uvedeni su i novi paketi opreme: DRIVe i Ocean Race pa je sada moguće odabrati između ukupno 6 paketa opreme i 9 kombinacija motora, pogona i mjenjača. Naravno, tu su još i razni dodaci s popisa dodatne opreme.

Od dva nova paketa, danas vam predstavljamo Ocean Race. Volvo je vlasnik jedriličarske regate oko svijeta koja tako i službeno nosi naziv Volvo Ocean Race, a održava se svake tri godine. Za one koji ne znaju, Volvo je jedan od najpoznatijih proizvođača motora i pogona za glisere, brodice i jahte pa je preuzimanje ove, najzahtjevnije utrke logičan potez, iako su tu u pitanju ipak jedrilice. Inače, prva utrka je bila 1972. godine, a Volvo je preuzeo ovo natjecanje 2005. Na ovaj način Volvo ima iznimnu medijsku zastupljenost u svijetu pa tako profitiraju i nautički, ali i ostali programi, poput proizvodnje osobnih vozila. Rekosmo, Volvo Ocean Race se održva svake tri godine pa je to prilika za posebnu Ocean Race ediciju automobila.

Isprobali smo Volvo XC60 D5 AWD Ocean Race. Iz naziva je vidljivo da se radi o najjačoj diesel inačici modela XC60 s automatskim mjenjačem i pogonom na sve kotače. Za razliku od modela koji smo vam predstavili 2009. godine, aktualni model ima jači D5 motor i to za punih 30 KS. Rekli smo na početku da motori više nisu isti pa sada D5, petcilindrični turbo diesel, zapremine 2,4 l, ima 158 kW (215 KS). On nije samo snažniji, več učinkovitiji motor. Naime, vožnja je pokazala gotovo jednaku, odnosno, čak nešto manju potrošnju od starog, slabijeg modela. Sve ostalo je standardno dobro i ovo je automobil u kojem se osjećate ugodno i zbog voznih svojstava i zbog opreme. Podsjetimo XC60 je model koji je uveo posebnu zaštitu od sudara u gradskoj gužvi, gdje se, u slučaju da ne reagirate, automobil sam zaustavlja ispred prepreke i to ne kao dodatak, već sastavni dio svih inačica, dakle i u najjeftinijoj.

Oprema testnog automobila je posebna: Ocean Race. U tom paketu ste ograničeni na samo dvije vanjske boje, a to su Oceansko plava 2 i Električno srebrna, a unutrašnjost je u posebnoj koži s utisnutim oznakama Ocean Race na sjedalima, sa šavom kareakterističnim za jedra i ostalim detaljima koji podsjećaju na jahte, more, nautiku. Obzirom da je ovaj paket cjenovno pozicioniran na drugo mjesto, gledajući od najjeftinijeg prema najskupljem, onda se ova Ocean Race edicija čini iznimno povoljnom, pod uvjetom da vam se sviđa plavi ili sivi automobil.

Ocean Race oprema je dostupna za sve kombinacije motora, mjenjača i pogona, a rekosmo njih ima ukupno 9 pa je tako i cijena Ocean Race modela od 45.230 do 59.430 eura. Testni, iako najjači diesel s automatskim mjenjačem, je negdje u sredini po cijeni i s cijenom od 52.130 eura čini zanimljivu opciju.

Volvo XC60 Ocean Race je automobil za preporuku svima koji vole SUV. Hoće li to biti jači ili slabiji benzinac ili diesel to je vaša odluka, isto kao što možete odabrati hoće li biti plavi ili sivi. Ovakav kakav je bio na testu, D5 A AWD bio bi naš izbor jedino se ne možemo odlučiti za boju.

Inače, ovu subotu regata kreće na treću od ukupno 9 etapa, iz Abu Dabhia u Sanyu.