Testovi / Volvo

Volvo XC60

Volvo je u ovoj godini redizajnirao svoj srednje veliki SUV, XC60, kojim je prije 5 godina okrenuo novu stranicu u povijessti.

Volvo XC60, kompaktni crossover SUV, prekretnica je u dizajnu ove švedske marke. Javnosti predstavljen 2008., a baziran na Volvo Y20 platformi na kojoj je između ostalog razvijen i Land Rover Freelander, uveo je potpuno nove, zaobljene linije i dizajnerske elemente koji su tijekom godina primjenjeni i u ostalim novim Volvo modelima, kako su stizali na tržište. Koliko je tadašnji dizajn bio dobar ovaj, redizjnirani model. Naime, promjene su vrlo male.

Prednji branik, svjetla sprijeda i straga i izvana i to je više-manje sve. XC60 sada izgleda još manje agresivno, čak bismo mogli reči pitomo. Smirujući dizajn doprinosi dojmu manjeg vozila nego što on ustvari jest pa će se to svidjeti onima koji na SUV gledaju kao na gradsko vozilo, a ne potencijalnog terenca. Takvih je sve više pa mnogi SUV-i ne vide ni komadić blata, no Volvo se ovim modelom obrača širem krugu potencijalnih korisnika te se trudi zadovoljiti različite afinitete. Novi XC60 je u ponudi s pogonom samo na prednje ili na sve kotače. Ponuda motora je standardno velika, no u očekivanju smo potpuno novih, četverocilindričnih, koji će zamijeniti višecilindrične motore poput peterocilindričnog turbo diesel-a oznake D5, kakav je bio u testnom automobilu.

Isprobani motor, punog zvuka, u kombinaciji s automatskim mjenjačem daje sve ono što vam je potrebno i to u svakom trenutku, no rekosmo, nije nešto novo. Razlika u odnosu na isti takav model prije redizjna je aktivan ovjes, koji omogućuje odabir između mekanog, standardnog i nešto tvrđeg, što u Volvu nazivaju Comfort, Sport i Advanced.

Najveća promjena u unutrašnjosti je instrument ploča, preuzeta s modela V40, koja, prema novim dizajnerskim standardima automobilske industrije, koristi zaslon u boji, što omogućuje proizvođačima neograničen prikaz informacija. Volvo u ovom modelu, jednako kao u spomenutom manjem, nudi odabir 3 teme u svijetlijoj i tamnijoj izvedbi. One nisu povezane s odabirom rada automatskog mjenjača pa kad poželite sportsku vožnju, prebacivanje mjenjača u S položaj ne prebacuje temu instrument ploče u Sport, što bi bilo itekako prihvatljivo i potpuno logično.

XC60, kada se prvi puta pojavio na tržištu, nije samo donjeo nov dizajnerski smjer. To je prvi Volvo sa City Safety sigurnosnim sustavom. Radi se o preventivnom sustavu, o aktivnoj pomoći vozaču, s ciljem izbjegavanja naleta na vozilo. Ovisno o brzini kretanja, ukoliko sustav detektira opasnost naleta na vozilo ispred, automatski priprema sustav kočenja i ostale sigurnosne elemente kako bi maksimalno ublažio štetu i zaštitio putnike, a do brzine od 30 km/h, u potpunosti zaustavlja vozilo. Danas je to unaprijeđeno sustavima detekcije pješaka i biciklista.

Redizajnirani Volvo XC60, pogotovo ovako opremljen, s aktivnim podvozjem, nudi apsolutno sve što očekujete od automobila ove kategorije i ovog statusnog ranga. To nije robusan terenac, no jest automobil koji će ljubiteljima ovakvih automobila dati maksimalnu sigurnost u svim uvjetima vožnje. Njega ćete vrlo vjerojatno, poput večine kupaca automobila ove kategorije, voziti samo po asfaltiranim prometnicama, no mogao bi biti automobil koji će kod vas probutiti istraživački duh.

Tags: /