Vijesti

Volvo XC90 još uvijek jedan od najsigurnijih automobila na tržištu

Volvo je predstavljanjem modela XC90 2000. godine sigurnost SUV vozila podigao na novu razinu. Sada, više od deset godina kasnije, američki institut za sigurnost na cestama (IIHS), ocijenio je vremešni švedski SUV jednim od najsigurnijih automobila na tržištu, dodijelivši mu prestižnu 2014 Top Safety Pick+ nagradu.

“IIHS nagrada naglašava održivost našeg vodstva kada je u pitanju sigurnost. Potpuno novi XC90, koji stiže 2014. godine, donijet će niz inovativnih sigurnosnih tehnologija koje će nam pomoći da napravimo još jedan veliki korak prema našem dugoročnom cilju da do 2020. godine nitko ne bi trebao poginuti ili biti teško ozlijeđen u novom Volvo automobilu. Naša krajnja vizija su automobili koji se ne sudaraju.”, izjavio je Thomas Broberg, stariji sigurnosni savjetnik Volvo Car grupacije.

Top Safety Pick+ nagrada, rezultat je dobrih postignuća u novom testu prednjeg udarca s malim preklapanjem, testa koji simulira situaciju u kojoj se prednjim lijevim dijelom automobila udara u drugo vozilo ili statični objekt kao što je, npr. stup, a što se pokazalo kao vrlo ozbiljna situacija. U IIHS testu, tek 25 posto prednjeg dijela vozila s vozačeve strane udara u fiksnu prepreku pri brzini od 64 km/h.

Volvo XC90 je treći Volvov model koji je osvojio Top Safety Pick+ nagradu, otkad je IIHS proširio svoje testiranje novim testom s malim preklapanjem u 2012. godini. Prije njega u novom sigurnosnom testu briljirali su modeli Volvo S60 i XC60.

Tags: /