Testovi / Volkswagen

VW Sharan

Petnaest godina je prošlo od pojave prve generacije VW Sharana i do prošle godine je to bila i jedina. Da, malo je čudno da postoje automobili koji se toliko dugo ne mijenjaju, ali iznimke su tu da potvrđuju pravila.

Novi Sharan, dakle, ukupno druge generacije, pojavio se prošle godine, a nakon što je prethodni model dva puta redizajniran. Nakon redizajna 2000-te i 2004-te, konačno dočekasmo pravu promjenu, potpuno novi VW Sharan.

sprobali smo model s dvolitrenim turbo diesel motorom maksimalne snage 103 kW (140KS) koji se sasvim solidno nosi s masom vozila od preko 1.800 kg (masa praznog 1.774 kg). VW Sharan je veliki monovolumen duljine preko 4,8 m, širi od 1,9 m i viši od 1,7 m. Unatoć tome, ovaj motor je dovoljan za svakodnevnu upotrebu, a tko želi više, može kupiti model s istim motorom, ali s maksimalnih 125 kW (170 KS).

Novitet na ovoj generaciji Sharana je BlueMotion tehnologija i Satart-Stop sustav. Ovo posljednje znadete što je, jer je sve češći dio standardne opreme novih automobila, a BlueMotion se sastoji od podešavanja rada motora, prijenosnoh odnosa u mjenjaču, dizajna spojlera i još nekih detalja, s ciljem smanjanja potrošnje goriva. VW Sharan je na testu trošio prosječnih 7,3 l na 100 km, što govori da BlueMotion ima smisla, ali se ne radi o revoluciji.

Trendline, Comfortline i Highline su za VW vozila uobičajeni nazivi standardne opreme. Tako je testni automobil s opremom Comfortline imao dodatno metalik boju, parkirne senzore sprijeda i straga, električno otvaranje i zatvaranje bočnih kliznih vrata, višenamjensko, kožno kolo upravljača, svjetla za maglu i putno računalo s više funkcija, što mu je podiglo cijenu s 238.318,05 kn na 259.030,61 kn.

Iz navedenog možete uočiti da su novost u ovoj, drugoj generaciji Sharana, stražnja vrata s kliznim otvaranjem, a vrijedi spomenuti da je u dodatnoj opremi i nagrađivani Light Assist sustav za duga svjetla, koji smo već spominjali u našoj emisiji.

U vožnji se osjeti dobra zvučna izolacija i motornog prostora i općenito od vanjskih zvukova, ali je puhanje zraka automatskog klima uređaja dominantan zvuk pa je malo nejasno kako to da u Volkswagenu, kad su već toliko pazili i uspjeli u prigušenju buke, nisu riješili.

VW Sharan u drugom redu ima tri nezavisna sjedala, podesiva i naprijed-natrag, a postoji i izvedba s tri reda sjedala, odnoso za ukupno sedam osoba. U izvedbi za pet osoba, kakva je bila testna, uočljiv je velik volumen prtljažnog prostora od 885 l s mogućnošću povečavanja do impozantnih 2.430 l.

Iz svega ovoga možete zaključiti kome je takvo vozilo potrebno pa ako ste jedan od njih, pogledajte u nekom od VW salona jel to ono što ste htjeli. U svakom slučaju, razlika u odnosu na prvu generaciju je velika i svakako pozitivna.

Tags: / /