Testovi / Volkswagen

VW Touran

Volkswagen Touran je relativno nov model VW grupe. Pojavio se 2003. godine kao opcija za obitelji kojima je Golf premalen, a sve ostalo preveliko. Radilo se o monovolumenu baziranom na platformi Golfa V i uz tzv. facelift 2007. zadržao se do prošle godine kada je, obzirom na promijenjenu plaformu, sada Golfa VI, napravljen novi Touran.

Izgledom je vrlo sličan prethodniku pa bismo, da nije promjene u platformi, slobodno mogli reći da se radi o drugom redizajnu, kojemu prednji kraj izgleda kao izvedenica VW Pola, što se sada primjenjuje i na večini novih Volkswagen automobila. Očigledno je uspjeh novog Pola, u odnosu na Golf utjecao na dizajnerski smjer.

Folkswagen Touran je prilično četvrtastog oblika, što doprinosi prostranosti kabine, ali ga sigurno neće svrstati u red najljepših primjeraka u klasi. Volkswagen gradi pu ka svojim kupcima prepoznatljivošću, možemo reći evolucijom, a ne revolucijom. Nekima će tako novi Touran izgledati zastarjelim, no to ni nisu VW kupci, a brojke će pokazati jeli dovoljan broj onih konzervativnog razmišljanja.

Testni model imao je 1,2-litreni turbo benzinki motor, maksimalne snage 77KW (105KS), što je najslabiji, ali i dovoljan motor za ovo, ne tako maleno vozilo. Da, ugodno smo iznenađeni voznim svojstvima Tourana s ovim motorom i ni u kojoj situaciji nismo imali potrebu za nečim jačim. Prosječna potrošnja od svega 8,9 l na 100 km također ide u prilog malom turbo motoru koji je izvrsna zamjena za nekadašnji 1,6-litreni atmosferski benzinski motor, a u skladu je s politikom smanjanja obujma s ciljem smanjenje potrošnje.

Ok, skoro 9 litara nije neka štedjna u odnosu na, recimo 1,6-litreni turbo diesel, iste maksimalne snage, koji je početni diesel motor za Touran, no razlika u cijeni je čak 18.000 kn pa kad zbrojite 2 i 2 onda ovaj benzinski dobiva puni smisao.

U prilog mu dodatno ide tih rad, a zadovoljni smo i ovjesom, koji nas je također podsjetio na spomenuti Polo, u onom najboljem dijelu. Mekano upijanje neravnina bez znatnijeg naginjanja karoserije čini vožnju izrazito ugodnom, ali sjedala nisu za duge pruge, bar ne ova u najosnovnijem Trendline paketu opreme. Na prednjima ste u pogrbljenom položaju, dok su stražnja, tri nezavisna sjedala, malena.

Iz toga razloga smo uvijek pobornici opremljenijih vozila i skupljih paketa opreme, koja nude više mogućnosti za prilagodbu i samim time veći komfor, bar kad je, u slučaju Tourana, riječ o prednjim sjedalima, jer su stražnja, određena dimenzijama vozila. Ako se radi o djeci otraga, onda je sve sasvim OK, a ako ih je puno, postoje još dva sjedala za treći red, kao doplata.

Kao i svaki automobil, novi Touran ima svojih prednosti i mana. Primjećene mane se znatno anuliraju, u ovom slućaju, s bogatijim paketom opreme pa je to onda vaš odabir. Tri paketa serijske i pregršt dodatne opreme, omogućuju vam odabir onoga s čime ćete biti zadovoljni pa još jedna napomena da je najmanji i najslabiji benzinski motor iznenzđujuče dovoljan. Ostalo je na vama. Početna cijena je 159.746,40 kn, uzmite Volkswagenov web konfigurator pogledajte što si možete priuštiti.

Tags: / /