sport

Warwick stao u obranu kaznenih bodova

FIA, izvor: FIA media

Stalni vozač-sudac Formule 1 Derek Warwick vjeruje da se novi sustav kaznenih bodova pokazao uspješnim, premda misli da će neke manje izmjene na skali za kažnjavanje možda biti potrebne na kraju sezone. Od početka sezone do sada 5 je vozača dobilo kaznene bodove zbog prijestupa na stazi, a Marussijin Jules Bianchi jedini ih je dobio dva puta. Ako vozač skupi 12 bodova unutar perioda od 12 mjeseci, dobit će zabranu nastupa na idućoj utrci. Warwick je bio predstavnik bivših vozača na VN Bahreina gdje je Pastor Maldonado dobio najveću kaznu do sada, tri boda. Iako je Maldonado kasnije tvrdio da će prijetnja kaznenih bodova odvratiti vozače od utrkivanja kotač uz kotač, Warwick misli da se sustav pokazuje pozitivnim za sport.

“Mislim da funkcionira. Na kraju godine možda promijenimo nekoliko stvari kao npr. količinu kaznenih bodova za određeni incident – možda ih je negdje previše a negdje premalo”, rekao je bivši vozač Arrowsa i Renaulta za Sky Sports News.

Prije toga vozači su se kažnjavali kombinacijom ukora i pozicijama na gridu a Romain Grosjean je 2012. postao prvi vozač nakon 18 godina koji je dobio zabranu nastupa na idućoj utrci nakon što je uzrokovao sudar u prvom zavoju utrke u Spa. Warwick kaže da će kazneni bodovi spriječiti serijske prijestupnike.

“Ako netko skupi dovoljno kaznenih bodova zbog čega će propustiti idući trkaći vikend to je zato što je vozio loše cijelu godinu, tako da je sustav dobar. Na cestama također nema razlike: ako tri ili četiri puta vozim prebrzo izgubit ću vozačku dozvolu – tako bi i trebalo biti.”

Izvor: GP1.hr