sport

Wolff: Formula 1 treba jednostavnija pravila

Toto Wolff izjavio je kako će zatražiti od Strateške Grupe da pojednostave i redefiniraju trenutna pravila u Formuli 1. Sastanak bi se trebao održati u Abu Dhabiju uoči posljednje utrke sezone.

Ovogodišnja sezona obilježena je kompliciranim pravilima što je izazvalo momčadi da traže načina kako da ih zaobiđu.

Jedno od posljednjih kontroverznih pravila je tzv. ‘Verstappenovo pravilo’ uvedeno upravo zbog Nizozemčevog načina branjenja pozicije, kada tijekom kočenja mijenja pravac. Pravilo kaže kako će svaki vozač biti kažnjen ako u trenutku branjenja pozicije promijeni pravac na kočenju. Max Verstappen se ne slaže s tim pravilom i kaže kako uništava umjetnost branjenja.

Upravo zbog ovakvih problema, Wolff zahtijeva od Strateške Grupe da što prije osmisle plan i pojednostave pravila za sljedeću sezonu.

”Počeli smo dobro, ali sada imamo pravilnik od 93 stranice. Moramo pojednostaviti neka područja, ne možemo ih više ignorirati,” rekao je Wolff.

”Ne možemo više ignorirat situaciju u kojoj navijači govore da je ovo postalo previše komplicirano, moramo to pojednostaviti. Jedno od ključnih područja su upravo kazne koje moramo definirati. Suci imaju jako težak posao jer momčadi su svake godine sve pametnije, upravo zato pravila su sve kompliciranija kako bi pokrila one rupe u pravilniku.”

”Napravili smo ogromnu knjigu pravila i zakona koja publici nije razumljiva, nadam se da ćemo što prije pronaći rješenje,” dodao je Wolff.

Očekuje se kako će se sljedeći sastanak Strateške Grupe održati u Abu Dhabiju.

Grupu tvore predsjednik FIA-e Jean Todt, šef Formule 1 Bernie Ecclestone, predstavnici Mercedesa, Ferrarija, Red Bulla, Williamsa, McLarena i najbolje plasirane momčadi koja nema stalno mjesto u grupi (trenutno je to Force India). Svaki plan ili odluku koju donese Strateška Grupa, daje se Komisiji Formule 1 na razmatranje i donošenje konačne odluke.

Izvor: GP1.hr