Vijesti

Yamaha MT-09 – svjetska prezentacija u Splitu

The Darks Side of Japan, naslov je službenog predstavljanja novog motocikla Yamaha MT-09, koje se u prvim danima rujna odvija u Splitu i okolici. Yamaha je, zbog specifične priče koja stoji iza ovog modela, za mjesto svjetske prezentacije odabrala staru tvornicu Salonit u Splitu. Mjesto koje je godinama proizvodilo proizvode od azbesta, odnosno, bilo mjesto stradavanja brojnih radnika, da ne govorimo o štetnosti samih proizvoda na ljude i okoliš. Idealan spoj crne strane Japana i Hrvatske, s time da je ova japanska priča ipak veselija.

Crna strana Japana, koju Yamaha promovira novim modelom, nije ni otrovna, ni štetna, već se radi o avantgardnom, tajnovitom, pravom “underground” načinu života, koji se ispoljava u glazbi, modi, umjetnosti… To je priča o Japanu, na jedan drukčiji način…

Nova Yamaha MT-09 jest dovoljno drukčiji motocikl. Avantgardan dizajn i mističnost kojom zrači, uz nekovencionalan pristup izrade (spoj nautičke i cestovne tehnologije), MT-09 provocira promatrača, izaziva ga na vožnju i otkrivanje novog.

Trocilindrični pogonski motor zapremine 850 kubičnih centimetara i maksimalne snage 115 KS, vuče korijene iz Yamahinog nautičkog programa, gdje su  se upravo trocilindrični motori pokazali iznimno pouzdanim i štedljivim. Uz to, upravo 3 cilindra daju idealan kompromis između dvocilindraša s velikim zakretnim momentom na niskom broju okretaja i četverocilindraša s velikom snagom na visokim brojevima okretaja. Ovakav pristup, učinio je MT-09 pravim “crossoverom”, odnosno motociklom koji će vam donjeti jednaku ugodu vožnje u gradu, na zavojitim izvangradskim cestama i autoputu. Moderna tehnološka rješenja i sofisticirana elektronika koja pritiskom na tipku za vrijeme voženje daje mogućnost vozaču odabira između 3 načina rada, odnosno reakcije na ručicu gasa, uz zadržavanje jednake snage motora, dio su tradicionalnog, visokosofisticiranog Japana pa možemo reći da je MT-09 idealna fuzija dvije strane života “zemlje izlazećeg sunca”.

Minimalistički pristup u dizajnu, rezultirao je malom masom od 171, odnosno 174 kg s ABS-om (suhi). Kada ovome dodamo učinkovitost motora, dobivamo malu potrošnju, koja je omogućila postavljanje manjeg spremnika za gorivo, zadržavajući autonomiju kategorije kojoj ovaj motocikl pripada.

Prema svemu viđenom, radi se o vrhunskom i izrazito zanimljivom proizvodu, koji cilja na publiku koja ne želi samo uživanje vikendom, već svaki dan u tjednu. Kada ovome dodamo najavljenu cijenu od 65.000 kn i u Hrvatskoj bi trebao postati pravi hit.

Tags: / /