sport

Zanimljivosti: Priča o sudaru između Mansella i Senne

Utrka na stazi Spa-Francorchamps koja se održala na današnji dan 1987. godine imala je dva starta. Tijekom prvog Nigel Mansell je zadržao svoju prvu startnu poziciju, te je uvjerljivo vodio, no utrka je zaustavljena nakon sudara dvojca iz Tyrella.

Philippe Streiff je izgubio kontrolu u Eau Rougeu, nakon čega na njega nailazi momčadski kolega Jonathan Palmer. Streiffov bolid je zbog siline udarca bio prepolovljen.

Nakon ponovnog starta, trećeplasirani Ayrton Senna prestiže Mansella u zavoju La Source. Unatoč vodstvu u utrci, Williamsov bolid je bio značajno brži os Senninog Lotusa, te je bilo samo pitanje vremena kada će Britanac ponovno preuzeti vodstvo.

Mansell je pokušao prestići mladog Brazilca pri izlasku iz zavoja Pouhon, no Senna je branio unutarnju stranu. Dok se Mansell nalazio na vanjskoj strani staze, dvojac se sudara i time prijevremeno završavaju svoju utrku.

Vidno nezadovoljan ovakvim raspletom događaja, Mansell je posjetio Lotusovu garažu, te je godinama kasnije opisao što se tada dogodilo.

“Došao sam do njega, uhvatio ga za kombinezon i gurnuo uz zid. Tada je nosio labave kombinezone, a ja sam povukao zatvarač sve do njegovog nosa. Rekao sam mu da sljedeći put u takvoj situaciji mora napraviti puno bolji posao.

Navodno, Senna je Britancu uzvratio s nekoliko udaraca, i to je bio kraj priče, bez ikakvih naknadnih kazni.

Ayrton Senna je ovu situaciju prokomentirao na sebi svojstven način.

“Kada vas netko drži za vrat, mislim da se nije došao ispričati.”

Izvor: GP1.hr