Vijesti

Život kako ga piše Spaček – izložba automobila

Prva tematska izložba povodom 65 rođendana Citroëna 2CV (1948. -2013.) popularnog Spačeka otvorena  je 1.rujna u Muzeju automobila Ferdinand Budicki u Zagrebu i traje do 1. studenog. Kroz šest izloženih Spačeka bit će prikazan fenomen jednog od najutjecajnijih automobila u povijesti autoindustrije.

Na izložbi će biti izložen najstariji Spaček u Hrvatskoj koji datira iz 1958. godine, najmlađi proizvedeni model iz 1990. godine, Spaček iz 1964. godine s kontra vratima, Charleston dizajn, off road izvedba i jedna kućna preinaka tzv. “home made” verzija.

Uz Citroëne posjetitelji će moći razgledati 250 fotografija nastalih u periodu od 1939. -1990. godine koje će obuhvatiti razne svjetove koje je stvorio ovaj “kišobran na kotačima” kako su ga zvali u njegovim počecima, a to su:
– originalne press fotografije koje su se koristile u promociji i marketingu
– fotografije francuske tvornice Levallois
– fotografije jugoslavenske tvornice Cimos
– fotografije YU-AS (Ami-Spaček) kluba 1965. -1990.
– fotografije s Prvog svjetskog susreta Citroëna u Poreču 1973. godine
– fotografije sa susreta u Krapinskim toplicama 1971. godine
– fotografije 2CV avantura Pariz – Kabul 1970. godine
– Pariz – Perzepolis 1971. godine
– Afrika raid 1973. godine
– 2CV Cross natjecanja te fotografije Citroën kluba Croatia

Spomenute fotografije i dokumentarni filmovi prikazivat će se  ujedno i na 2 LED panela, dok će u muzejskoj kino dvorani svakodnevno biti prikazivan sinhronizirani dokumentarni film o povijesti Spačeka u trajanju od 50 minuta.

U sklopu izložbe bit će izložena literatura, memorabilije, modeli u raznim mjerilima, artefakti i igračke na temu Spačeka.

Svaku subotu u 11:00 sati posjetitelji mogu sudjelovati na jednosatnim predavanjima vezanim uz razne teme 2CV svijeta, mehaničarskom kutku u muzejskoj radionici, a nakon svega i provozati se u Spačekima kako bi upotpunili vlastiti doživljaj.

U sklopu izložbe 5. listopada u 11:00 h Citroën klub Croatia organizirat će svoj 19. tradicionalni susret kada će kolona Citroëna prolaziti centrom Zagreba.