Ford / Testovi

Ford Focus 2,0 TDCi Titanium 4V

Ford Focus je kroz dvije generacije, a na tržištu je od 1998. godine, postojao u dvije različite izvedbe: za europsko i sjevernoameričko tržište. Treća generacija postala je globalni model, što znači da je novi Focus jednakog izgleda bez obzira na tržište.

Za razliku od nekih drugih zemalja u Hrvatskoj je novi Focus dostupan u sve tri karoserijske inačice: 5 vrata, limuzina i karavan. Iako se u ovom tržišnom segmentu u Europi najbolje prodaju modeli s 5 vrata, dobri prodajni rezultati limuzina, dakle modela s 4 vrata, kod nekih konkurentskih modela, ponukali su Ford na maksimalnu moguću ponudu u našoj zemlji. Obzirom na malo hrvatsko tržište, zanimljiva poslovna odluka kojom će profitirati oni, zbog kojih se uostalom proizvodi i nude, dakle kupci.

Od sve te silne ponude, isprobali smo limuzinu, Focus s 4 vrata i dvolitrenim turbo diesel motorom, maksimalne snage 104 kW (140 KS), što je samo jedna od više opcija bilo benzinskih ili diesel motora u rasponu maksimalnih snaga od 70 do 132 kW. Odmah moramo pohvaliti potrošnju, koja je bila približno litru manja, od od sada isprobanih automobila sličnih veličina i motora i nije prelazila 6,5 l na 100 km.

Treća generacija Focusa donosi novi korak u dizajnerskoj evoluciji modela. Nema tu drastičnih promjena, niti izvana, niti iznutra, pogotovo kod ove limuzinske verzije. Kod modela s 5 vrata uočljiva je promjena pozicije stražnjih rasvjetnih tijela, koja sad nisu više uz stražnje staklo, dok je kod limuzine sve na uobičajenom mjestu, samo malo drukčije, sukladno novom dizajnu. Prednji kraj je jednak za sve izvedbe, a dominiraju naglašeni stvarni i lažni otovori za zrak, izrazito velikih dimenzija. Ako se sjetimo da je u tome prednjačio Peugeot pa na kraju, ove godine, priznao da su pretjerali i sa svakim novim modelom te otvore smanjuju, onda možemo reći da je u tom elementu dizajna novi Focus malo zastario.

Nešto dulji od 4,5 metara, Focus s 4 vrata je dovoljno velika limuzina za dulja putovanja i predstavlja izravnu konkurenciju, večem, ali i skupljem Mondeu, istovremeno pružajući zavidnu ugodu vožnje, zahvaljujući dobroj zvučnoj izolaciji i nešto mekše podešenom ovjesu. Testni model imao je najskuplji paket serijske opreme, naziva Tiatanium, ali ne i dodatke s kojima se Ford posebno hvali, poput automatskog prepoznavanja prometnih znakova.

Početna cijena za četverovratnu izvedbu Focusa je 137.493,00 kn, karavan je jeftiniji 5.865,00 kn, a model s 5 vrata čak 10.857,00 kn. Dakle, vožnja u limuzini košta, iako nije praktičnija.

Vratimo se malo na početak. Novi Focus je model koji širinom ponude, bilo karoserisjkih izvedbi, bilo motora i opreme zadovoljava veliki broj kupaca, a ovisno o želji i mogućnostima možete odabrati sebi primjerenu izvedbu. Sve ima svoju cijenu, a prodajni rezultati pokazat će jesu li spomenute razlike opravdane. Ipak, radi se o istom automobilu.