Vijesti

Ford Focus je prvi europski kompakt s benzinskim motorom emisije CO2 ispod 100 g/km

Novi Ford Fokus s jednolitrenim EcoBoost motorom je prvi europski automobil u tržišnom C segmentu s benzinskim motorom emisije CO2 ispod 100 g/km.

Zahvaljujući novoj ECOnetic tehnologiji koja ukljućuje gume ultra niskog otpora kotrljanja, jedinstvene aerodinamičke dodatke ispod automobila i posebno podešen mjenjač, Ford je s Focusom uspio postići rekordno nisku potrošnju benzinskog motora snage 100 KS i samim time, za automobil ove kategorije pogonjen benzinskim motorom, rekordno nisku emisiju CO2 od 99 g/km.

Fordov jednolitreni turbo motor, dobitnik priznanja “Motor godine” za 2013. je u odnosu motor zapremine 1,6 litara, koji se ugrađivao u prethodnu generaciju Focusa, snažniji, ali s čak 47 % nižom emisijom CO2.

“Još prije nekoliko godina svega nekolicina je mogla pomisliti da je moguće probiti granicu niske potrošnje CO2 od 100 g/km sa srednje velikim benzinskim automobilom. Fordov jednolitreni motor ima naviku okretanja naglavačke očekivanja od benzinskih motora.”, izjavila je Barb Samardzich, potpredsjednik Europskog razvojnog centra.

Novi model pridružit će se dosadašnjim izvedbama Focusa s jednolitrenim motorom: standardnom, snage 100 KS i emisije CO2 od 109 g/km i snažnijem, snage 125 KS i emisije CO2 od 114 g/km. Ford uskoro kreće s prodajom električnog Focusa, a u prodaji je i diesel ECOnetic inačica s emisijom CO2 od 88 g/km.

Tags: / /