Vijesti

Lotus F1 i Renault Sport F1 potvrdili suradnju

Ekipa Lotus F1 i Renault Sport F1 sa zadovoljstvom službeno potvrđuju nastavak svoje uspješne suradnje. Renault će u sljedećoj sezoni dobavljati Lotusu svoju pogonsku jedinicu Energy F1-2014.

Energy F1-2014 najsuvremenija je pogonska jedinica u skladu s radikalno novim tehničkim pravilima za 2014. koja združuju V6 turbomotor s izravnim ubrizgavanjem s dva generatora koji prikupljaju energiju koja se rasipa u ispušnim plinovima i pri kočenju i vraća ju kao električnu i mehaničku energiju. Zajedno, ti će energetski sustavi biti 35 % energetski učinkovitiji od prethodne generacije V8 zahvaljujući tehničkim i natjecateljskim pravilima kojima je propisan najveći protok goriva od 100 kg/h i najveća količina po utrci od 100 kg.

Produljenje ugovora nastavak je duge i uspješne međusobne suradnje koja je počela 1995. kad je Renault opskrbljivao legendarnim V10 ekipu Benettona, kako se tada zvala. Uspjeh je došao vrlo brzo: suradnja je urodila konstruktorskim naslovom već prve godine. Momčad Renault F1 stvorena je 2002., nakon što je ekipu kupio Renault. Glavna je baza za šasiju bio Enstone, a sjedište svih aktivnosti vezanih uz motor bio je Viry-Châtillon. Pod Renaultovom je zastavom ekipa ponovno postala dominantna snaga, Fernando Alonso zaredom je uzeo svjetske naslove 2005. i 2006. Zbog Renaultove odluke da svoje aktivnosti u Formuli 1 ponovno usredotoči na dobavu motora većinski je udjel 2009. prodan luksemburškoj grupaciji Genii Capital, koja je potkraj 2010. postala i stopostotnim vlasnikom. Renault je ostao uključen kao dobavljač motora, pomogavši ekipi da posljednjih sezona ponovno postane jedna od vodećih.