Renault / Testovi

Renault Laguna Grandtour Bose Edition

Renault Laguna Grandtour Bose Edition dCi 175 BVA službeni je naziv automobila na testu. Dugačak naziv koji otkriva karavansku inačicu Lagune s dvolitrenim turbo diesel motorom maksimalne snage 127 kW (175 KS) i automatskim mjenjačem te Bose audio sustavom po kojemu se zove ova specijalna edicija. Posebnost ovog modela je i automatsko zakretanje i prednjih i stražnjih kotača koje samo po sebi nije novost, ali jest rijetkost u proizvodnji automobila te je u Renault gami dostupno samo za lagunu.

4Control je Renaultov naziv za automatsko zakretanje stražnjih kotača u smjeru, odnosno kontra smjera skretanja vozila, ovisno o brzini vožnje. Do 60 km/h stražnji kotači skreću kontra smjera zakretanja vozila kako bi smanjili kut okretanja, a iznad navedene brzine u smjeru skretanja čime smanjuju kut zakretanja kola upravljača.

Aktualni model Lagune je redizajn treće generacije, promoviran na Salonu automobila u Parizu 2010. godine paje za očekivati uskoro i četvrtu generaciju. Osim karavana, laguna je dostupna u još dvije karoserijske inačice: limuzina i kupe.

Testni model imao je najjači turbo diesel motor iz ponude i klasični automatski mjenjač, koji nije najbrži u promijeni stupnjeva prijenosa pa ova kombinacija ne vuče na jurnjavu i zamišljena je kao obiteljski automobil za dulja putovanja. Ugodi putovanja doprinosi bogata serijska oprema Bose edicije s naglaskom na audio sustav renomiranog američkog proizvođača. Na Bose smo naišli kod još nekih marki automobila, no Renault je napravio posebnu ediciju automobila s bogatom opremom pa je to jedan od tri paketa koje navodi Renault Hrvatska u brošuri, a jedan od ukupno 6 serijskih paketa opreme koji se nude na europskom tržištu.

Unatoč, rekosmo, malo tromom automatskom mjenjaču i najsnažnijem turbo diesel motoru, prosječna potrošnja na testu je bila 7,2 l na 100 km pa možemo reći da je sve solidno usklađeno i prilično učinkovito. Ovjes je solidno podešen i nije ni pretvrd, niti premekan pa je Grandtour stvarno dobar odabir za obiteljski automobil, ukoliko imate potrebu za duljim putovanjima.

Renault Laguna je, prema viđenom na testnom modelu, uz Megane, za kojeg još uvijek držimo da je najbolji Renaultov uradak, automobil koji će se dopasti većini onih koji imaju potrebu za automobilom ove veličine bilo da se odluče za limuzinu ili karavan. U istu kategoriju ipak ne bismo stavljali model s dvoja vrata, odnosno kupe inačicu jer ona ipak ima posebnu kategoriju kupaca.